Након Ускрса у Загребу ће се организирати велики пункт за масовно цијепљење, потврдио је Звонимир Шостар, равнатељ Наставног завода за јавно здравство др. Андрија Штампар.

“Припремамо се за велики цијепни пункт на Загребачком велесајму, а жеља је да то буде на Свјетски дан здравља 7. травња. Загреб ће направити све што може како би се проводило цијепљење према плану”, казао је Шостар.

А динамика испоруке кључна је за остваривање тог плана. Загреб би на великом пункту могао дневно цијепити око 6000 грађана, што би уз шестодневно цијепљења било приближно 36.000 цијепљених на тједан. За мјесец дана то би било од 150.000 до 200.000 цијепљених.

Но, испоруке су неизвјесне. Већ трећи тједан није стигла ни бочица Модерне, која се до сада уредно испоручивала. У Загребу је цијепљено тек нешто више од 100 тисућа људи.

У првој фази то су били старији корисници домова и домски дјелатници те запослени у здравству, а у другој фази цијепе се старији и кронично болесни пацијенти по домовима здравља – од тога их је око 70 посто цијепљено у минипунктовима домова здравља, гдје цијепе тимови изван радног времена, а око 30 посто у амбулантама. Око 6000 здравствених дјелатника цијепљено је у НЗЈЗ-у “Др. А. Штампар”, гдје се свакодневно цијепи двјестотињак грађана.

Амбуланте у Загребу од овог тједна више не добивају свака једнак број цијепних доза. Оне с већим бројем пацијената старијих од 65 година и кроничних болесника, неовисно о доби, сада су добиле 32 дозе (по 20 доза АстраЗенеце и 12 доза Пфизера), а оне које имају мањи број пацијената из тих категорија добиле су по дванаест доза цјепива.

До сада је у четири тједна свака амбуланта добила по 112 доза, тједно између 26 и 32 дозе, овисно о количини приспјелих АстраЗенециних доза. Неће се ни новим начином расподјеле одмах уједначити неразмјер цијепљених према доби до којег је дошло због неједнаке структуре пацијената па код једног доктора још нису цијепљени 75-годишњаци, а код другог се почело цијепити 50-годишњаке, доноси Вечерњи лист.