Након Њемачке и Француске, и Белгија је најавила да иде у ново затварање.

Белгијски премијер Александер Де Кру рекао је да влада нема избора те да је једина преостала одлука “строги лоцкдоњн”, преноси Индеkc.хр.

“Наша земља је у стању изванредне здравствене кризе. Притисак на болнице је енорман, наши здравствени радници подузимају надљудске напоре. Само током прошле седмицезаразило се 100.000 Белгијаца и не видимо никакву промјену.. Идемо у строги лоцкдоњн”, најавио је Де Кру.

Протекле седмице и Њемачка и Француска су најавиле да иду у нове лоцкдоњне, при чему је онај у Француској строжи од оног у Њемачкој.

Белгија је средином октобра забиљежила дневни просјек од 15.316 заражених, саопћили су данас здравствени дужносници неколико сати од одлуке владе о новом затварању земље.

Та земља има једну од највећих стопа смртности у свијету по глави становника, а сада, у другом валу, има једну од највећих стопа заразе.

Од 20. до 26. октобра у Белгији је забиљежен пораст од 38 посто нових случајева у односу на претходну седмицу. Од избијања пандемије у тој се земљи заразило 392.258 људи. Белгија има 11 милиона становника.

Након што је затворила барове, ресторане, теретане и културне институције, савезна влада данас је одлучивала о увођењу лоцкдоњна.