Радови на изградњи источне трибине стадиона “Рођени” у Мостару, нису прекидани ни током актуелне ситуације изазване ширењем коронавируса.

Арена “Рођени” у наредним годинама би, према најавама Управе, требала добити и четврту, посљедњу трибину, и то на јужној страни стадиона, поред некадашње Предионице. За то ће, истичу, требати позамашна средства и значајнија помоћ локалне заједнице и Ногометног савеза БиХ.

Трибина која се тренутно гради габаритно је слична западној. Нјихове висине су једнаке, те ће се изградњом нове добити једнаки носачи за будући кров.

Радови на изградњи почели су почетком марта ове године, а рок за завршетак је 90 радних дана. Након тога, план је саставити трибине сјевер – запад и сјевер – исток с популарним “зденка” угловима.

Потом је у плану наткривање стадиона. Вриједност источне трибине процијењена је на 2.500.000 КМ. Предвиђа се да ће изградња нове и корекције на двије постојеће трибине збирно коштати око три милиона марака.

Foto: Zeljko Milicevic – Anadolu Agency

С обзиром да је извјестан прекид сезоне у Премијер лиги БиХ, навијачи ће на нову трибину закорачити вјероватно почетком наредне сезоне. Велика је могућност да тог дана осим испред нове трибине, Вележ по први пут након прогона са стадиона Под Бијелим бријегом заигра и под рефлекторима.

Мостарски клуб домаће мечеве на овом стадиону игра од 1995. године. Прва мала трибина од дрвета направљена је на сјеверној страни стадиона одмах након рата. Три године касније, изграђена је источна или трибина “стајање”, која је срушена крајем прошле године. Садашња централна трибина (на сјеверној страни) изграђена је 2006. године, пред први повратак Вележа у Премијер лигу БиХ, а двије године касније и западна која је надограђена доласком актуалне Управе клуба.