Народни универзитет Коњиц од петка, 11. просинца, кроз цртеж академског графичара Дине Џумхура, представит ће Национални споменик “Реповачка џамија у Коњицу” путем Фејсбука, Инстаграма и Вибера, а кроз програм “Онлајн збирка националних споменика с подручја опћине Коњиц”.

Према предању, Реповачка џамија сматра се најстаријом џамијом у Коњицу, њен хаир-сахибија био је Мухамед (Мехмед)-бег, познат као Худаверди Босна, а у његовој вакуфнами записано је да је прије њеног састављања 1579. године “саградио џамију у касаби Коњице”, приопћено је из Народног универзитета Коњиц (НУК).

Додају како је први рад у којем су се појавили неки подаци о богомољама на десној обали Неретве био онај који је написао Алија Наметак још 1939. године, а 1983. године Хивзија Хасандедић у свом раду о херцеговачким вакуфима и вакифима утврдио је да је Реповачку џамију 1579. године саградио Худаверди Мехмед-чауш Босна и да овај потиче из беговске породице Реповаца.

“За изградњу минарета који се налази на лијевој страни од улазних врата, а и за настанак ове џамије, везана је једна легенда. Наиме, послије смрти своје жене Лејле и кћери Јасмине, Худаверди је наредио неимарима да се минарет изгради на лијевој страни, страни срца, у знак љубави према њима”, наводи се у приопћењу.

Истичу како је Реповачка џамија тијеком времена мијењала своју намјену.

“У изворној функцији сакралног карактера била је до непосредно пред Други свјетски рат. У тијеку Другог свјетског рата служила је као коњушница, а након рата је постала складишни простор у чијој близини се налазила сточна пијаца. Године 1990. Реповачка џамија темељито је обновљена, измијењена кровна конструкција и кровни покривач новим каменим плочама, санирана софа и шерефи на мунари. У вријеме агресије на БиХ (1992.-1995.) Реповачка џамија била је оштећена, те су поново санирана оштећења и додатно подигнуте софе испред џамије, а у склопу дворишта урађена је абдестхана”, наводе из НУК-а.

У рујну 2007. године Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине прогласила је Реповачку џамију националним спомеником БиХ, стоји у приопћењу.