Народно позориште Тузла ни пандемија није спријечила да публици пруже значајан број културних догађаја.

Како је саопћено из те театарске куће, иако је био обустављен рад од 11. марта до 18. септембра Народно позориште се успјело прилагодити потребама гледалаца и организовало “позориште у кући” – телевизијско и онлине емитовање старих представа.

Репертоар тог позоришта у овој години су обиљежиле четири премијере: “Црква босанска”, “Чисто лудило”, “О штетности духана и тако томе слично”, а понајвише “Чарлијева тетка” која је означила повратак глумаца на сцену, а публике у гледалишта након шест мјесеци паузе.

Иако су бројне манифестације и фестивали били ускраћени за реализацију или за број гостујућих представа, Народно позориште је учествовало на три фестивала. Са представом “Пијана ноћ 1918.” Мирослава Крлеже, у режији Градимира Гојера били су дијелом 39. Позоришних/казалишних игара БиХ у Јајцу и освојили су чак шест награда.

На друга два фестивала учествовали су са представом “Путовање” Вахида Клопића, у режији Мидхата Кушљугића: на 17. Међународном фестивалу комедије “Мостарска лиска 2020” гдје је глумица Ремира Османовић освојила награду Мала лиска – награда за најбољу глумицу вечери; те на 25. Међународном фестивалу малих сцена и монодрама 2020 – Источно Ново Сарајево, гдје је глумац Миленко Иликтаревић освојио награду за најбољег глумца.

Успјешно пословање ове године потврђује поштивање традиције. У периоду од 21. до 27. новембра у организацији Народног позоришта, одржана је традиционална позоришна Ревија “Тузлански позоришни дани 2020”.

Због епидемиолошке ситуације, поред представа у продукцији НП Тузла , гостовале су још само двије представе: “Ицх лиебе Деутсцхланд” у продукцији Позоришне радионице Сребреник и Арт театра Тузла и “Име” у продукцији Позоришта младих из Сарајева.

Поред властитог фестивала, Народно позориште је угостило 20. фестивал “Позориште без граница” у организацији ДРАФТ Тетра Тузла.

У смањеним извођачким капацитетима, Народно позориште Тузла је успјело реализовати извођење 25 представа у властитој продукцији, угостити осам представа; бити домаћин за промоцију књижевног опуса Јасмина Имамовића, Избор спортисте Града Тузле, свечане трибине, Тузла Филм Фестивал, али и изложбу слика Енисе Пилавџић.

Народно позориште је ову годину завршило са припремама за сљедећу представу. У децембру су почели радови на новој представи “Крекетање” Алмира Башовића, гдје режију потписује Алеш Курт. Премијера се очекује крајем јануара или почетком фебруара,саопћено је из Народног позоришта Тузла.