Међународни је дан борбе против насиља над женама. У знаку је глобалне кампање “16 дана активизма против родно заснованог насиља”. Бројни подаци показују да је насиље, током пандемије, постало учесталије.

Четири од десет жена у Босни и Херцеговини претрпјело је психолошко, физичко или сексуално насиље, показало је истраживање ОЕБС-а. Бројне невладине организације у свијету покренуле су кампање да би скренуле пажњу на проблем насиља над женама. Током пандемије коронавируса у БиХ, насиље је, према незваничним подацима, повећано од 20 до чак 50 одсто.

ФЕДРА ИЏАКОВИЋ, координаторица УН Вомен пројекта

“Преживјеле жртве оклијевале су да се јаве у општи систем, због тога што су такође биле забринуте и за пандемију и како ће одговорити систем, како ће се пријавити у релативно недоступне здравствене институције”.

Поводом овог дана, Фондација “Цуре” организовала је уличну акцију под слоганом “Кад дом не значи безбједност”. Из Фондације истичу да током пандемије коронавируса, дом није био безбједно мјесто за многе жене у Босни и Херцеговини, али и у свијету, с обзиром на све облике насиља у овом

ВИЛДАНА ЏЕКМАН, активистица Фондације “Цуре”

“Неке генералне статистике показују да преко 48 посто насиља погоди жену изнад 15 година старости, што значи да су то заиста неки јако велики процентуални подаци. А, не можемо са сигурношчу никада тврдити о тим процентима, с обзиром да имамо јако велики број жена које живе у изолацији, у тишини и никада не проговоре о насиљу са којим се носе и са којим се суочавају”.

Насиље над женама утиче и на друге чланове породице, поготово у случају када се насиље над женом врши у брачној заједници. Стручњаци сматрају да су дјеца затрована посматрајући такве призоре, те да тешко пронађу начин да се изборе са негативним емоцијама. Додају да би требало да се ради на промоцији здравих односа међу људима.

Др. АИША СМАИЛБЕГОВИЋ, Организација за заштиту менталног здравља дјеце и одраслих “Лотос”

“Школе су такође мјесто и насиља, а и мјесто терапије. Зависи ко вам је школски разредник или разредни старјешина, како се други професори односе. И они имају све људске проблеме и зависи ко ће вас запасти… Човјек са хармоничним односима, који гледа мирно на свијет и све проучава. Тако да је пуно тих индивидуалних особина које се преплићу и чине једно ткање живота”.

Насиље над женама препознато је као глобални јавноздравствени проблем. Генерална скупштина Уједињених нација 1999. године прогласила је 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама.

Обиљежавањем овог дана настоји се подићи свијест о овом проблему, као облику неприхватљивог друштвеног понашања.