Азијске квалификационе утакмице за Свјетско првенство у фудбалу наставиће се у четвртак послије 16 мјесеци паузе због пандемије коронавируса.

Прва утакмица биће одиграна у Душанбеу, гдје ће се домаћи Таџикистан састати са Монголијом, а очекује се око 10 хиљада навијача.

Таџикистан није играо од новембра 2019. године.

“Послије много одлагања, утакмице су дошле на ред и сада нас занима само то да освојимо три бода”, изјавио је селектор Таџикистана Усмон Тошев.

Азијске квалификације требало је да уђу у трећу фазу, у којој је 12 репрезентација, али друга са 40 тимова још није завршена.

Таџикистан ће против Монголије, која је 190. на ФИФА листи, покушати да одржи корак за водећим Јапаном.

Јапан се спрема за пријатељску утакмицу са Јужном Корејом у Јокохами, а за тај дуел је позван велики број водећих фудбалера, што се није свидјело тренеру премијерлигаша Саутемптона Ралфу Хасенхутлу.

Такуму Минамино из Саутемптона позван је за пријатељску утакмицу.

“Искрено, када видите колико је тешко путовати у овом тренутку, кроз какве перипетије људи треба да прођу, онда је ово за мене мала глупост”, изјавио је тренер Саутемптона.

“Многима од нас није дозвољно да напусте државу, а поједини морају да лете преко цијелог свијета током пандемије”, додао је.

Селектор Јапана Хађиме Моријасу је навео да је свјестан да постоји незадовољство због утакмице са Корејом.

“Разумијемо да постоји дебата, разни ставови, али се надамо да ће људи схватити колико је важно представљати национални тим Јапана у овим тешким временима. Срећан сам због ових утакмица”, рекао је Моријасу.

Селектор Јужне Кореје Пауло Бенто такође је позвао на разумијевање.

Бенто је прво позвао фудбалера Тотенхема Хеунг-Мин Сона, али ће он изостати због повреде.

У јужнокорејском тиму биће Ли Канг-Ин из Валенсије и Јунг Во-Јунг из Фрајбурга, док ће за екипу Јапана поред Минамина из европских клубова наступити Маја Јошида из Сампдорије.