Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића и представнике месних индустрија ЗП-Комерц и Шишовић, са којима је разговарао о наставку извоза јунећег меса у Турску.

Истакнуто је да је могућност пласмана домаћих производа на турско тржиште од изузетног значаја за пољопривредне произвођаче и прерађиваче из Републике Српске и Федерације БиХ, те да је неопходно, у складу са уставним надлежностима, интензивирати активности како би се наставио неометани спољнотрговински промет са Турском.

“Напори које смо у координисаним активностима са ресорним ентитетским министарствима уложили у претходном периоду резултирали су тиме да нам је турска страна одобрила квоту за извоз од 3.000 тона и то равноправно, по 1.500 тона за Републику Српску и Федерацију БиХ. Таквом резултату допринијеле су и активности предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да се у договору са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом ради на повећању спољнотрговинског промета са овом земљом”, нагласио је Кошарац.

Истакао је да је на данашњем састанку било ријечи о начину реализације укупно одобрене квоте за извоз јунећег меса, цијенећи потенцијал тржишта Турске за домаће примарне произвођаче и прерађивачке капацитете.

“Одлучни смо да дефинишемо политике које ће омогућити неометан наставак извоза јунећег меса у ову земљу, посебно имајући у виду потенцијалне вишкове у примарној производњи. Постоје одређени проблеми у вези са откупном цијеном меса. Због тога ћу у договору са надлежним ентитетским министрима затражити да у наредних десетак дана одржимо састанак са турском страном, да бисмо у партнерству дефинисали цијену и крајем априла наставили неометан извоз јунећег меса”, нагласио је Кошарац.

Пашалић је изразио наду да ће наставак спољнотрговинског промета са Турском бити на корист како домаћих примарних произвођача и прерађивачких капацитета, тако и крајњих корисника у Турској.

“Када је у питању продаја јунећег меса, тренутно немамо велике притиске, али ће се они појавити уколико не створимо услове за пласман на нова тржишта. Важно је да реагујемо превентивно, прије него што се проблем појави. Због тога смо данас разговарали о томе како да обезбиједимо пласман 3.000 тона јунећег меса у Турску”, истакао је Пашалић.

Према његовим ријечима, Влада бх. ентитета Републике Српске је у претходном периоду интервенисала при откупу јунећег меса, те је спремна да поступи на исти начин у будућности уколико буде процијењено да је то потребно.

Представници месних индустрија ЗП-Комерц Љубиша Росић и Шишовић Дамир Павковић изразили су задовољство данашњим састанком те констатовали да очекују да ће проблем у вези са откупном цијеном меса бити ријешен на предстојећем састанку са турском страном.