Суђење у предмету “Респиратори” настављено је јутрос пред Судом БиХ свједочењем директорице Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себије Изетбеговић.

Суд Босне и Херцеговине потврдио је 30. децембра прошле године оптужницу у предмету Фадил Новалић и други против оптужених Фадила Новалића, премијера Федерације БиХ, Фахрудина Солака, суспендираног директора Федералне управе цивилне заштите, Фикрета Хоџића, власника компаније “Сребрена малина”, правног лица “Ф.Х. Сребрена малина” и Јелке Милићевић, министрице финанција ФБиХ.

Новалићу и осталима ставља се на терет почињење казнених дјела у вези са набавком 100 респиратора у вриједности 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вриједности 2.900.000 КМ за потребе борбе против коронавируса у Федерацији БиХ.

Новалић, Солак и Хоџић се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевић се терети за несавјестан рад у служби.