Пред Судом БиХ за данас је заказан наставак суђења федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталим оптуженим у вези са набавком 100 респиратора вриједности 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија “Сребрена малина”.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа “Сребрена малина” Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

На претходном рочишту, које је одржано 16. априла, анестезиолог из Травника Аида Чорбег изјавила је да је Новалићева секретарица Бахра Џако тражила од ње мишљење о квалитету респиратора чије је спецификације послала мејлом.

Чорбег је навела да је са Џаком, за коју је рекла да јој је комшиница и пријатељима, комуницирала и путем “Вибера”, те да је у једној од порука навела да се никако не смију набавити транспортни респиратори.

Рочиште је заказано за 9.00 часова, објављено је на сајту Суда БиХ.