Настава у основним и средњим школама у Зеничко добојском кантону (ЗДК) почиње данас.

Наставни процес у Зеничко-добојском кантону биће организиран комбинованом методом. Традиционални, у учионицама, и онлајн приступ, како сматрају надлежни, заправо је једино могућ и изводив на оваом подручју с обзиром на број ученика, број наставника и објеката који треба да буду осигурани.

СПАХИЈА КОЗЛИЋ, министар за образовање, знаност, културу и спорт ЗДК

”На подручју Кантона имамо око 41 хиљаду дјеце која, заједно са 5 и по хиљада запослених, треба да уђу у неких 150 објеката. Процијенили смо да је то исувише ризично, посебице за дјецу, и опредијелили смо се да идемо сукцесивно, дакле, постепено.”

МИРЗА ГАНИЋ, премијер ЗДК

”Нама је посебна обавеза у дијелу да све протекне како треба и да у наредном периоду пратимо цјелокупну реализацију процеса наставе, једним дијелом онлајн, једним дијелом традиционално, али да, што је најважније са епидемиолошког аспекта, не буде трансмисије и да лоцирамо, у случају да се појави било гдје.”

Од појаве пандемије коронавируса у Зеничко-добојском кантону осам ученика и наставника инфицирано је овим вирусом, а двије особе су преминуле од посљедица обољења Covid-19.
Управо због тога, сматрају наставници, веома је битан приступ, када је ријеч о осигурању простора у којима се одвија наставни процес. Наставници поздрављају овај приступ.

СЕЛВЕДИН ШАТОРОВИЋ, предсједник ССС БиХ

”Ми смо инсистирали да здравље радника и здравље ученика, прије свега, буде на првом мјесту. Због тога и поздрављамо овај модел који је кренуо у ЗДК, сукцесивно, од почетка наставе.”

Надлежни истичу да ће наставити да прате епидемиолошку ситуацију у Зеничко-добојском кантону. До краја овог мјесеца надају се да би се ученици могли вратити у пуном обиму у учионице и школске клупе, али и тада уз посебне мјере опреза.