Предсједништво ДНС-а једногласно је одлучило да ће њихов кандидат за министра за људска права и избјеглице у Вијећу министара БиХ, као нестраначка личност, бити Драшко Аћимовић, бивши амбасадор БиХ у Белгији.

Аћимовић, који се изјашњава као Италијан, за БХРТ је изјавио да ће, уколико буде изабран, обављати једну од најодговорнијих функција у држави, узевши у обзир мигрантску кризу. До краја прошле године био је члан СДП-а.

Делегације Странке демократске акције (СДА) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ у четвртак ће се састати како би разговарале о саставу новог Вијећа министара БиХ.

У петак ће бити одржан састанак представника СДА, Савеза за бољу будућност (СББ) и Демократске фронте (ДФ).

СББ ће коначну одлуку о томе да ли прихвата понуду СДА да учествује у власти донијети у понедјељак.

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић каже како би волио да функцију министра сигурности обавља жена из његове странке, међутим, та и друге могућности биће размотрене када их предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија позове на састанак, за шта се нада да ће се десити ове седмице.

Што се тиче СНСД-ових коалиционих партнера, познато је да ће Социјалистичка партија добити позицију замјеника министра сигурности БиХ коју ће обављати Владимир Мијатовић из Зворника.

И даље се води борба за функцију министра за људска права и избјеглице између ДНС-а и Уједињене Српске. Како сазнајемо, лидер ДНС-а Марко Павић желио би на тој позицији видјети представника српског народа из своје странке иако је та позиција, на основу споразума између СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, припала кадру из реда осталих.