Израелски Централни суд у Источном Ал-Кудсу наставио је данас суђење премијеру Бењамину Нетањахуу због оптужби за корупцију.

Суд ће саслушати свједоке у три одвојена случаја у којима се Нетањаху суочава с оптужбама за превару, примање мита и кршење повјерења.

Испред зграде Централног суда окупило се на десетине присталица израелског премијера.

Прво рочиште и Нетањахуово појављивање пред судом је одржано 24. маја прошле године у истој судници. Оптужени Нетањаху изјаснио се да је невин. Друго рочиште одржано је 8. фебруара ове године.

Против Нетањахуа се воде три одвојена случаја. У првом случају ради се о оптужбама за корупцију унутар телекомуникацијског сектора. Нетањаху је наводно омогућио финансијске повластице у вриједности од 276 милиона долара медијској компанији ”Безек”, у замјену за објављивање вијести у корист његове обитељи на веб-порталу ”Вала Њуз”.

У другом случају Нетанхјаху се терети да је у периоду од 2007. до 2016. године примио ”поклоне” од подузетника у вриједности од 383.000 долара, а ради се о цигаретама, накиту, шампањцу и авиокартама.

У трећем случају Нетањаху се терети за узимање мита, корупцију и злоупотребу положаја.

Нетањаху је први израелски премијер којем се суди док активно обнаша функцију шефа владе те земље. Он је премијер са најдужим мандатом на челу владе у Израелу, а аналитичари тврде да би и суђење могло потрајати годинама.