Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг разговарао је са вршиоцем дужности министра одбране САД Кристофером Милером о опредијељености Алијансе да остане у Авганистану колико год то буде потребно, саопштила је портпарол Сјевероатлантског савеза Оана Лунгеску.

Она је рекла да је Столтенберг у петак, 13. новембра, разговарао са Милером о плану и програму НАТО-а, укључујући у Авганистану.

Столтенберг је нагласио да се став НАТО-а о безбједносној улози у Авганистану није промијенио.

“Ниједна чланица НАТО-а не жели да остаје дуже него што је неопходно. У исто вријеме, ми желимо да одржимо циљеве које смо постигли жртвовањем и да осигурамо да Авганистан никада више не буде уточиште терористима који могу да нападну САД или било ког другог савезника из Алијансе”, истакла је Лунгескуова.

Лунгескуова је нагласила да НАТО подржава мировни процес у Авганистану и да у складу с тим прилагођава присуство у тој земљи, уз подсјећање да је Алијанса смањила присуство војске на испод 12.000, те да више од половине војника нису из САД.

Према ријечима портпарола, савезници у НАТО-у наставиће да се консултују у вези са будућношћу мисије у Авганистану и спремни су да је додатно прилагоде, координисано и у зависности од услова на терену, јавио је АП.

НАТО је надлежан за међународне безбједносне напоре у Авганистану од 2003. године.