У посебном извјештају Парламентарне скупштине НАТО-а о изазовима за мир и безбједност на западном Балкану, који је представљен на Комитету за одбрану и безбједност управо окончаног 66. годишњег засједања ПС НАТО-а, земље Савеза позване су да помогну интензивирању разговора Београда и Приштине и, како се наводи, превазилажењу политичког ћорсокака у Босни и Херцеговини.

Извјештај је припремио француски парламентарац Жан-Шарл Ларсонер.

Према том документу, државе чланице и парламентарци Савеза морају ојачати сарадњу са стратешким партнерима широм свијета како би помогли јачању владавине закона у земљама западног Балкана.

Овогодишње засједање ПС НАТО-а завршено је избором америчког конгресмена Герија Конолија за новог предсједника тог тијела.

У раду завршног пленарног засједања, које је ове године ради пандемије вируса корона одржано у онлине формату, учествовали су и чланови делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у ПСНАТО-а Асим Сарајлић и Никола Ловриновић.

Учесницима пленарног засједања обратили су се генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и мађарски парламентарац Атила Местерхази, који је у претходном периоду обављао дужност предсједавајућег ПСНАТО-а.
Према ријечима секретара Столтенберга, НАТО је једино мјесто гдје се земље Европе и Сјеверне Америке свакодневно састају.

”НАТО се мора још више користити као форум за искрене дискусије о широком спектру безбједносних питања”, поручио је Столтенберг.

Усвојена је и Декларација у којој је ПСНАТО-а дала подршку покретању свеобухватне модернизације Савеза, чинећи га снажним и политички уједињеним, јаким у војном погледу и боље опремљеним за јачање глобалног мира и стабилности, саопћено је из Парламентарне скупштине БиХ.

У Декларацији ПСНАТО-а, Савез се позива да ажурира свој стратешки концепт како би тај концепт одржавао промијењено безбједносно окружење. Снага НАТО-а сада и сутра лежи у његовој посвећености заједничким вриједностима и трансатлантској вези, наводи се у Декларацији и додаје да се НАТО мора прилагодити како би испунио свој основни задатак колективне одбране, истовремено се бранећи од нових пријетњи и надолазећих изазова.

У Декларацији се НАТО позива и да учврсти политичко јединство кроз редовније контакте и састанке, а владе НАТО земаља да потврде своју посвећеност трансатлантском јединству и заједничким демократским вриједностима.