Њемачки истраживачи омогућили су мишевима парализованим након повреда кичмене мождине да поново ходају, успостављајући неуронску везу која се до сада сматрала да је код сисара непоправљива.

Повреде кичмене мождине код људи, често узроковане спортским или саобраћајним несрећама, остављају их парализованим јер нису сва нервна влакна која преносе информације између мишића и мозга способна да поново израсту.

Али, истраживачи са Универзитета “Бохум” у Руру успјели су да стимулишу нервне ћелије парализованих мишева на регенерацију користећи направљени протеин.

Третман укључује убризгавање носача генетских информација у мозак како би се произвео протеин, назван хипер-интерлеукин-6 /хyпер-интерлеукин-6/, према веб локацији Универзитета.

“Посебност наше студије је да се протеин не користи само да стимулише оне нервне ћелије које га саме производе, већ се и даље преноси кроз мозак”, рекао је шеф тима Дитмар Фишер у интервјуу за Ројтерс.

Он је додао да се на овај начин, релативно малом интервенцијом, стимулише веома велики број нерава да се обнавља и то је на крају разлог због којег мишеви могу поново да ходају.

“Парализовани глодари који су добили третман почели су да ходају послије двије до три недјеље”, рекао је он.

Тим истражује да ли се лијечење може побољшати, односно да ли метода дјелује на веће сисаре и ако успију, онда ће се знати да је терапија сигурна и за људе.