Цијене нафте су наставиле раст данас јер су оптимистичне прогнозе о опоравку потражње, снажни амерички економски подаци и слаб долар надјачали забринутост трговаца везану за потенцијалне негативне ефекете од раста корона случајева у Бразилу, Индији и Јапану.

Сјеверноморска нафта Брент је ојачала за 1,30 долара или за 1,9 посто, на 68,57 долара за барел на трговању до 13:37 часова по средњоевропском времену, а америчка WТИ нафта је поскупјела за 1,21 долар, такође за 1,9 процената, на 65,07 долара по барелу, извјештава Ројтерс.

Ово је трећи узастопни дан раста цијена Брента и референтне америчке нафте.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, група позната као ОПЕК+, одлучила је ове недеље да остане при својим плановима о постепеном повећању пумпања, односно смањењу ранијих ограничења производње, почев од 1. маја до јула.

Нафтна алијанса очекује да ће глобалне залихе “црног злата” у јулу износити 2,95 милијарди барела, што је ниво испод петогодишњег просјека за период 2015-2019.

“Подробнији увид у стање глобалних залиха нафте сугерише да је тржиште можда ближе тачки уравнотежења понуде и тражње него што ОПЕК+ можда мисли”, оцијенили су аналитичари Сити банке, додајући да је тржиште апсорбовало већину прекомерних залиха, док је ниво рафинираних производа на лагеру и даље релативно висок.

Банка предвиђа да ће кампање вакцинације у Сјеверној Америци и Европи подићи потражњу за нафтом на рекордно високих 101,5 милиона барела дневно (бпд) током љетних мјесеци на сјеверној хемисфери.

Истовремено упозорава да би даљи раст случајева ковид-19 у Бразилу и Индији могао да погоди локалну потражњу за горивом ако се поново уведу строге мјере закључавања.