Штрајк радника због владиног плана реформе пензионог система у Француској ушао је у пету седмицу и озбиљно је нарушио функционисање свих сервиса у тој земљи, а нови масовни скуп најављен је и данас у центру Париза.

Протестима ће се данас придружити хиљаде упосленика транспортног сектора, а упоредо с централним скупом у Паризу, најављени су протести и у Бордоу, Тулузу, Лилеу, Ренсу и Киону.

Синдикати су такође најавили нови штрајк за наредну суботу.

Штрајк је озбиљно пореметио ред вожњи у жељезничком, аутобуском, поморском и авио превозу јер компаније врше услуге у редуцираним капацитетима.

Најављени владин план реформе пензионог система у Француској је био повод за протесте и штрајкове који трају од 5. децембра прошле године.

Администрација француског предсједника Емануела Макрона новим планом заговара да се висина пензије израчунава на основу износа плаће коју је радник имао током цијеле каријере, а не на основу плаћа из посљедњих пет година радне каријере. Синдикати тврде да ће то резултирати знатно мањим пензијама за будуће пензионере.

Макронов план предвиђа и измјене у критерија захтјевности различитик занимања, а што ће у коначници одузети право пријевременог пензионисања за раднике из више сектора, укључујући и јавну службу.