Најмање 20 људи је погинуло, а више од 600 повријеђено у снажном земљотресу јачине 6,4 степена по Рихтеру, који је око три сата и 54 минуте погодио Албанију. Страхује се да ће биланс страдалих бити већи. Проузрокована је и велика материјална штета на објектима у више градова. Застава на згради Предсједништва Албаније спуштена је на пола копља.

Епицентар земљотреса је био у Јадранском мору, 34 километра сјеверозападно од Тиране.

Потрес се осјетио и широм Балкана, а праћен је са више од стотину блажих подрхтавања тла. Био је тако страховит да су се срушиле најмање три стамбене зграде – и то у тренутку док су грађани спавали.

Најтеже погођена подручја су Драч и Туман.

Спасилачке екипе су на терену и раде на спашавању особа, за које се вјерује да се налазе испод рушевина. У комплексу болница на најугроженијим подручјима смјештено је 600 повријеђених. Припадници војске подижу шаторе у које треба да смјесте људе чији су домови уништени приликом потреса.

Говори новинар Бленди Салај са А2 телевизије – филијала ЦНН у Албанији:

“Јутрос у четири сата потрес јачине 6,4 степена затресао је Дурус и Тхурман, који су 15 и 30 километара од Тиране. Читаве зграде су се урушиле. Потврђено је да је 18 особа страдало, више од 600 је повријеђено. Власти улажу све напоре да спасе људе заробљене испод рушевина. Чују се крици заробљених људи и покушавају их спасити. Најмање 45 људи већ је спашено испод рушевина. Међутим, очекује се да их има још заробљених. Ово је нешто чему још нисмо свједочили. Хвала вам на вашој потпори и на извјештавању, Босно и Херцеговино”, рекао је Бленди Салај.

Албански премијер Еди Рама који је у посјети погођеним подручјима изјавио је да су сусједне земље, Европска унија и Сједињене Државе понудиле помоћ Албанији.

Влада Косова одржала је ванредну сједницу и издвојила пола милиона еура за помоћ Албанији. Власти Сјеверне Македоније су најавиле да ће послати 100.000 еура помоћи. У Албанију се шаљу и специјализирани тимови, као и механизација.

Мета поручио да је ситуација драматична

Албански предсједник Илир Мета изјавио је да је на сјеверу Албаније “врло драматична” ситуација након што је снажан земљотрес погодио тај дио земље.

Мета је рекао да је ситуација “врло драматична” 36 километара сјеверно од главног града Тиране. Поручио је да се улажу сви напори како би се људи извукли испод рушевина.

Двије особе, жена и мушкарац, извучени су мртви испод срушене зграде у Тхуманеу. Двоје других особа смртно је страдало у западном дијелу Драча након земљотреса јачине 6,4 степена, који је погодио тај дио рано у уторак.

Поред четверо мртвих, у земљотресу је повријеђено још најмање 150 људи, саопћили су званичници наводећи да има и срушених стамбених објеката.

Институт за геологију, енергетику, воду и околиш Албанија (ИГЈЕУМ) саопћио је како је земљотрес забиљежен на 15 километара од Драча, на дубини од 38 километара.

Министарство спорта, образовања и омладине саопћило је како је отказана настава у школама у Тирани, Драчу и Лезхи.

Локалне телевизије преносе како је Драч одмах остао без струје, а грађани су изашли на улице.

Најмање 300 припадника оружаних снага распоређени су на терену.

Земљотрес се осјетио у регији

Земљотрес се осјетио у свим земљама окружења, па и у БиХ.

Најмање 25 земљотреса забиљежено је на овом подручју у посљедњих 10 сати према подацима Европског медитеранског сеизмолошког центра.

Грађани црногорског Улциња јављају како су потреси почели синоћ од 20:00 сати и да трају и јутрос.

У земљотресу јачине 5,8 који је Албанију погодио 21. септембра повријеђене су 132 особе, а материјална штета настала је на више од 600 објеката.

Нема повријеђених држављана БиХ

Према информацијама које је нерезидентни амбасадор Босне и Херцеговине за Албанију Нусрет Чанчар добио од почасног конзула Босне и Херцеговине у Албанији Фикрета Кларића, у земљотресу који је погодио Албанију нема страдалих ни повријеђених држављана наше земље.

У бошњачкој заједници која живи у селима Шијак и Борак, осам километара удаљеним од Драча, срушено је или тешко оштећено 58 кућа. Спасилачке екипе рашчишћавају терен и процјењују штету.