Турска обуставила летове према више европских земаља

Турска обуставља летове из и према Њемачкој, Француској, Шпанији, Норвешкој, Данској, Белгији, Аустрији, Шведској и Низоземској од суботе ујутро до 17. априла у склопу напора у борби против коронавируса, изјавио је у петак министар транспорта Мехмет Кахит Турхан.

У Италији број умрлих у задња 24 часа порастао за 250

Број преминулих усљед заразе новим вирусом корона у Италији порастао је у посљедња 24 часа на 1.266, саопштено је из италијанске Агенције за цивилну заштиту.

У саопштењу се наводи да је у посљедња 24 часа број смртних случајева порастао за 25 одсто, односно да је преминуло још 250 људи, док је у купан број заражених у Италији порастао је на 17.660.

У Украјини забиљежен први смртни случај узрокован корона вирусом

У Украјини је забиљежен први смртни случај изазван заразом корона вирусом, а преминула је 71-годишња жена, потврдило је данас Министарство здравства Украјине.

У саопћењу се наводи да су сви чланови њене породице стављени у кућни карантин.

Бразилски предсједник позитиван на корона вирус

Бразилски предсједник Жаир Болсонаро био је позитиван на тесту на присуство вируса корона, након чега је сазван хитан састанак у Бијелој кући јер се он раније састао са предсједником САД Доналдом Трампом, јавио је данас “Фокс њуз”.

САД дају 1,3 милиона долара за развој брзог теста на корона вирус

Власти САД су одлучиле да издвоје 1,3 милиона долара из савезног буџета за двије компаније које покушавају да развију брзи тест на нови корона вирус којим би за сат времена могло да се утврди да ли је особа заражена.

Шпански премијер Санчез прогласио ванредно стање, 120 преминулих

Шпански премијер Педро Санчез прогласио је у петак двоседмично ванредно стање у области јавног здравства, мјеру која ће му омогућити да мобилизира све ресурсе, укључујући и војску, како би сузбио нагли раст броја случајева коронавируса.

Санчез је објавио ту мјеру у телевизијском обраћању нацији, док су здравствене службе потврдиле да Шпанија има више од 4.200 заражених, од којих је скоро половина у Мадриду. То представља повећање за трећину у односу на претходни дан. До сада је 120 пацијената преминуло.

У Турској потврђена још три случаја заразе коронавирусом, укупан број повећан на пет особа

У Турској су у петак потврђена још три случаја заразе коронавирусом, чиме је укупан број заражених повећан на пет.

“Након прва два случаја, потврдили смо још три која су били у контакту с њима и из исте породице. Свих пет случајева је директно повезано”, рекао је министар здравства Турске Фахреттин Коца.

Русији 11 новозаражених

У Русији је у протекла 24 сата број заражених повећан са 34 на 45, саопштено је из Радне групе за борбу и спречавање ширења Ковида-19. У саопштењу се истиче да је 11 нових пацијената боравило у земљама у којима је забиљежена пандемија вируса корона, укључујући Италију, Француску и Аустрију.

Чешка затвара границе

Чешка влада одлучила је да због пандемије коронавируса од ноћи измедју недјеље и понедељка, 16. марта, потпуно затвори границе, забрани улазак странцима у земљу и путовање Чесима у иностранство. Влада је проширила и обавезу карантина не само на повратнике из Италије, већ из свих 15 земаља и области почевши од Кине и Италије које су проглашене за ризичне.

Орбан и цијела администрација у карантину

Привремени премијер Румуније Лудовик Орбан и његова цјелокупна администрација одлазе у карантин, пошто су били у контакту са сенатором код којег је касније потврђено присуство вируса корона. Орбан је истакао да је сенатор присуствовао састанку почетком седмице са вишерангираним званичницима владајуће Либералне партије прије него што је отишао на тестирање. Нагласио је да ће он, министри и сви представници странке отићи у карантин и на испитивање.

Беч затвара 150 пензионерских клубова

Беч од данас затвара 150 клубова за окупљање пензионера с циљем спречавања ширења коронавируса. Мјера ће бити на снази до Ускрса. Дневни центри бечког социјалног фонда, за сада остају отворени.

Италији стигла медицинска помоћ из Кине

Авион са медицинским залихама, укључујући маске и респираторе, стигао је у Италију из Кине као помоћ због ширења вируса корона. Тим кинеског медицинског особља допутовао је касно синоћ са око 30 тона опреме летом који је организовао Црвени крст Кине. Шеф Црвеног крста Италије Франческо Рока рекао је да тренутно постоји “очајничка потреба за маскама”.

Савјет ЕУ и Европски савјет отказују мање важне састанке

Мање важни састанци Савјета ЕУ и Европског савјета ће у условима пандемије бити одложени или отказани, али ће ЕУ очувати капацитет да реагује када је ријеч о коронавирусу, али и осталим важним питањима за ЕУ, одлучили су предсједник Европског савјета, предсједник Комисије и премијер Хрватске, чланице која тренутно предсједава ЕУ. Одржаваће се само најважнији састанци. У неким случајевима биће организоване видео-конференције а, када је то могуће, одлуке ће се доносити у писаној форми.

Ванредно стање у Бугарској

Парламент Бугарске једногласно је усвојио одлуку о проглашењу ванредног стања до 13. априла да би се обуздало ширење вируса корона, након што је број потврђених случајева заразе порастао на 23. Ванредно стање омогућава увођење забране путничког саобраћаја са државама са великим бројем обољелих, затварање школа и универзитета, а полиција добија овлаштење да интервенише и наметне изолацију заражених, уколико се та мјера не поштује. Влада планира и ревизију овогодишњег буџета да би издвојила више средстава за подршку здравственом систему.

У Естонији затворене школе до маја

Влада Естоније одлучила је да затвори школе и забрани јавне скупове до 1. маја да би ограничила ширење вируса корона. Влада је објавила да ради на пружању финансијске подршке компанијама и секторима који су се нашли у проблемима, попут туризма. Биће обустављена продаја карата за пловидбе крузера на линији Талин-Стокхолм. Путници који долазе из Италије, Кине, Ирана, Јужне Кореје, Јапана, Сингапура и дијелова Француске, Њемачке и Шпаније мораће провести двије седмице у изолацији. Естонија има 41 регистрован случај заразе.

Португал од понедјељка затвара школе и факултете

Влада Португала одлучила је да од понедјељка на готово мјесец дана затвори све јавне и приватне школе и универзитете. Премијер Антонио Кошта рекао је да ће влада понудити финансијску потпору запосленим родитејима који због затварања школа буду принуђени да остану код куће са дјецом. Португал ће затворити и ноћне клубове те ограничити број особа које могу истовремено да уђу у владине зграде, тржне центре и ресторане. У Португалу је досад код 78 људи потврђена зараза коронавирусом.