Иако је прва асоцијација на добра вина Италија и Француска, у потрази за једном од свјетских пријестолница вина, не треба ићи далеко – довољно је посјетити Мађарску која има чак 22 развијене винске регије.

Регија Токај је прва затворена винска регија на свијету (регистрирана далеке 1737. године), али од 2019. се може похвалити да је дом вјеројатно најскупљег вина на свијету. Наиме, једна боца вина Ројал Токаји Есенција кошта невјеројатних 35.000 еура.

Вино потиче из регије познате по винима која су се служила на дворовима Петра Великог и Луја XИВ и задовољавала захтјеван укус великог Беетховена. Затим, 2008. година је била посебно погодна за винарство. Дуго сухо љето, праћено „михољским“ током септембра и октобра погодовало је да иначе квалитетно Асзу грожђе постане још боље.

Иначе, Токајац или токајско вино Асзú, Луј XВ назвао је „Вином краљева, краљем вина”. Ферментација Ројал Токаји Есенције траје између шест и осам година, а свако зрно од двјесто кила грожђа, колико је потребно за боцу овога вина, убрано је ручно. На крају, комплексност процеса чини само пола цијене, а друга половина је чињеница да на цијелом свету постоји нешто мање од 3000 боца Ројал Токаји Ессенције.

Због свог значаја, УНЕСЦО је 2002. прогласио цијелу винску регију Токај за свјетску културну баштину.