Концертом класичне глазбе Напретков трио “Сенсо” отворио је вечерас Напретков тједан културе у Хрватском дому “Херцег Стјепан Косача” у Мостару.

Концерт је одржан без публике, односно онлине и преко ТВ пријеноса због епидемиолошке ситуације с пандемијом коронавируса.

“Ове године пјевали смо пред празном галеријом и та синергија с публиком је увелике недостајала . Надам се да смо у овом тешком времену преко онлине линије и преко ТВ успјели барем дио тог глазбеног ужитка им пружити”, казала је чланица трија “Сенсо” мецосопранистица и допредсједница Организацијског одбора манифестације Монија Јарак Микулић.

На вечерашњем концерту имали смо прилику чути најљешпе ноте класичне глазбе која оплемењује, обогаћује и одгаја. На програму су биле наполитанске соло пјесме као и арија “Хабанера” из опере “Кармен”. Концерт је завршен изведбом “Нека цијели ова свијет још сја у сунцу и нека се радује” из мјузикла “Јалта, Јалта”. Аранжмане за концерт написао је дон Драган Филиповић.

Иначе, Трио “Сенсо” чине Монија Јарак Микулић (меззосопран), Маријана Павловић (гласовир) и Јелена Марковић-Милићевић (виолончело).

Напретков тједан културе, манифестација коју веће другу годину за редом организира Хрватско културно друштво (ХКД) Напредак Главне подружнице Мостар, ове године се одржава од 22. до 27. ожујка.

“Ове године смо задржали или чак подигли разину квалитета разноврсности културних садржаја”, казао је у изјави новинарима допредсједник ХКД-а Напредак Главне подружнице Мостар и предсједник Организацијског одбора споменуте манифестације Мирослав Ландека.

Говорећи о програм манифестације Ландека је најавио концерт јазз квартета “Бирдланд” – ХКД Напредак Главна подружница Лјубушки, који ће се одржати 25. ожујка у Косачи у 19 сати.

Такођер, најавио је и Напретков “Коризмени концерт” који је на програму у петак, 26. ожујка у катедрали Марије Мајке Цркве у 18.30 сати.

На програму овогодишњег Напретковог тједна културе је и изложба стећака те представљање књиге.

Изложба под називом “Стећци – свјетска баштина УНЕСКО-а” бит ће отворена у сриједу, 24. ожујка у Косачи у 19 сати. Ријеч је о покретној изложби на којој ће бити представљене умјетничке фотографије стећака с локалитета под заштитом УНЕСКО-а на подручју Босне и Херцеговине и Хрватске.

Задњи дан манифестације на програму је представљање књиге “Бусовачо, лијепа си к’о ружа, народни плесови/игре, пјесме, ношња и обичаји Хрвата Бусоваче”, аутора Ивана Крижановића.