Бициклистичка трка “Београд-Бањалука” почиње 22. априла у Београду, а на њој ће учествовати око 175 бициклиста с пет континената и тридесетак земаља свијета.

Ове године, на 15. издању трке учествоваће 25 екипа, а такмичари долазе из Парагваја, Колумбије, САД-а, Канаде, Казахстана, Кине, Камбоџе, Новог Зеланда, Аустралије и великог броја европских земаља.

Директор трке Владимир Куваља на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао је да је поносан што су прошле године организовали трку иако је због пандемије коронавируса одгођено 80 одсто трка у свијету.

“Нисмо имали ни један случај заразе, а надам се да ће тако бити и ове године”, казао је Куваља и додао да је ово најјача година што се тиче екипа од почетка одржавања 2007. године.

Овогодишње издање имаће четири етапе: Београд – Шабац (22. април), Обреновац – Бијељина (23. април), Бијељина – Власеница (24. април), Приједор – Бањалука (25. април).

Такмичари ће границу Србије и Босне и Херцеговине као и претходних година прећи без заустављања. Трка се завршава у Бањалуци 25. априла традиционалним круговима по центру града на Врбасу.

Соња Давидовић, министрица породице, омладине и спорта бх ентитета Република Српска, захвалила је Граду Београду на могућности да се против коронавируса вакцинишу спортисти из РС-а, Србије, и Сјеверне Македоније.

“Ова трка је прилика да оживимо спорт који је утихнуо због околности пандемије и да будемо добри домаћини”, рекла је Давидовић која је такмичарима пожелила добро здравље и успјешну трку.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, рекао је да је спорт поново ујединио политичаре, институције и градове. Изразио је задовољство јер овај велики догађај није зауставила ни пандемија коронавируса.