На Вол Стриту су у понедјељак Дау Џонс и Ес-Енд-Пи 500 индекс досегнули нове рекордне разине јер се улагачи надају убрзању опоравка господарства, захваљујући новим потицајним мјерама и масовном цијепљењу у САД-у.

Дау Џонс ојачао је 174 бодова или 0,53 посто, на 32.953 бода, док је Ес-Енд-Пи 500 порастао 0,65 посто, на 3968 бодова, а Нездек индекс 1,05 посто, на 13.459 бодова.

На највећој свјетској бурзи влада оптимизам у вези опоравка господарства, након што је прошлога тједна Конгрес одобрио нови пакет фискалних потицаја вриједан 1900 милијарди долара.

Тим потицајима пружа се подршка потрошњи становништва, индустријама које је коронакриза највише погодила, а велика су средства намијењена и убрзању процеса цијепљења становништва против Цовида-19.

Улагачи се надају да ће нови фискални потицаји, заједно с убрзањем процеса цијепљења против Цовида-19, ускоро довести до нормализације друштвеног живота, као и снажног опоравка господарства.

Захваљујући томе, највише су порасле цијене дионица у секторима који би се требали брже опоравити након поновног отварања господарства, као што су банкарски, енергетски и рударски сектор.

Од 11 најважнијих сектора С&П 500 индекса, у њих девет цијене су дионица у понедјељак порасле.

“С потицајима и убрзањем процеса цијепљења вјерујемо да ће се наставити ротација капитала из дионица компанија којима је погодовало раздобље ‘остани код куће’ у оне секторе који би се требали брзо опоравити, као што су финанцијски и енергетски”, каже Грег Бассук, извршни директор у твртки АXС Инвестментс.

Како таква очекивања превладавају на тржишту већ мјесецима, С&П 500 индекс на добитку је од почетка године готово шест, а Доw Јонес готово осам посто.

Насдаq индекс, који је пун технолошких дионица, креће се, пак, готово прт посто испод своје рекордне разине досегнуте половицом вељаче.

Но убрзање опоравка господарства, заједно с големим фискалним и монетарним потицајима, могло би изазвати јачање инфлације.

Због тога расту приноси на америчке државне обвезнице па се на референтне 10-годишње обвезнице крећу око 1,6 посто, највише разине у 13 мјесеци.

Улагачи стога нестрпљиво чекају поруке челника америчке средишње банке у сриједу, након њихове дводневне сједнице.

Вјерује се да ће Фед повећати процјене раста господарства у овој години и поручити да ће и даље водити попустљиву монетарну политику све док се господарство сасвим не опорави од корона кризе.

А на еуропским су бурзама цијене дионица у понедјељак пале. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,17 посто, на 6749 бодова, док је франкфуртски ДАX склизнуо 0,28 посто, на 14.461 бод, а паришки ЦАЦ 0,17 посто на 6035 бодова.