Шпански сликар Салвадор Дали (1904-1989), ексцентрик високог стила, један од највећих сликара 20. вијека који је уздрмао темеље сликарства, рођен је на данашњи дан 1904. године.

Прошао је кроз фазе футуризма, кубизма и апстрактног рационализма, да би се приклонио надреализму, увијек са цртежом изведеним до перфекције.

Сликао је ирационалан и фантастичан свијет снова и халуцинација.

Тридесетих година насликао је дјела која су изазвала шок: “Горућа жирафа”, “Предосјећај грађанског рата”…

Радио је и као костимограф и сценограф у филмовима земљака Луиса Буњуела “Андалузијски пас” и “Златно доба”. Написао је аутобиографско дјело “Тајни живот Салвадора Далија”.

Дали је један од најзначајнијих умјетника 20. вијека, а често га називају и великим мајстором надреализма. Његова умјетничка дјела показала су да је он један од најкреативнијих сликара свог времена.

Далијева честа тематика је свијет простора, пијанства, грознице и религије.

Овај славни сликар је читавог живота вјеровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија дјела немају никакву вриједност.

Мада су га шпански ликовни критичари сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли.

Данас, свјетски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Оно што Далија издваја од осталих умјетника и што га чини посебним јесте његова необична личност. Био је геније на граници лудила. Његове карактерне особине, егоцентричност, депресивност и мазохизам јасно се виде у његовим дјелима.

  • 1888. – Рођен амерички композитор Ирвинг Берлин. Прославио се као аутор забавне музике, а његова пјесма “White Christmas” оставила је неизбрисив траг у америчкој музици и култури.
  • 1896. – Рођен композитор Јосип Славенски, професор Музичке академије у Београду. У тежњи ка обликовању националног израза, спојио је елементе музичког фолклора појединих балканских народа с модерном европском музичком техником.
  • 1981. – Умро Боб Марли, популарни реге-пјевач. Одрастао је у сиротињском дијелу Кингстона на Јамајци, гдје је открио музику црне Америке захваљујући америчким радијским станицама.
  • 2000. – Индија дочекала свог милијардитог становника – у државној болници Сафдарјунг у Њу Делхију рођена је дјевојчица.
  • 2002. – Умро Џозеф Бонано, познат под именом Џо Банана, један од оснивача америчке мафије, који никада није осуђиван током десетина година колико се налазио на челу пет породица које су се бавиле организованим криминалом.
  • 2006.- Умро Флојд Петерсон, некадашњи свјетски шампион у тешкој категорији, који је 1956. у 21. години нокаутирао Арчија Мура и тако постао најмлађи боксер који је икада стекао ту титулу.