На Косову су у посљедња 24 сата преминула три пацијента, док је регистровано још 205 новозаражених коронавирусом, саопштио је Национални институт јавног здравља Косова.

Према последњим подацима Института, преминуле су три особе од последица КОВИД-19. Укупно је до сада преминуло 97 особа.

У петак је од 388 тестираних позитивно било 205 особа. Највише случајева је из општине Приштине – 87. Од почетка епидемије тестирано је 27.304 особа, од којих 4.512 било позитивно.

Такође је саопштено да се 61 особа опоравила од овог вируса. До данас је укупно излијечено 2.156 особа, док је број активних случајева 2.259. Од Цовида-19 у Приштини се лијечи 282 пацијент, од којих је 17 у критичном стању.

Обзиром да се број заражених много повећао, за само три дана регистрирано је 15 смртних случајева и 626 новоинфицираних од коронавируса, Влада Косова је најавила могућност увођења најстрожијих мјера ограничења кретања грађана у циљу спречавања ширења заразе.

Премијер Косова Авдулах Хоти је с министром здравља Косова Армендом Земајем синоћ учествовао на састанку Комитета за координацију и процјену ванредне ситуације с коронавирусом, на коме је разговарано о озбиљној ситуацији створеној као посљедица ове пандемије и акцијама које институције земље морају предузети да би је управљале и спријечиле.

Како је саопштено из Владе Косова, премијер Хоти је затражио од свих релевантних институција земље, како на централном тако и на локалном нивоу, да координишу своје акције, како би грађани били обавјештени о мјерама заштите предвиђених владиним одлукама, као и упутства Националног института јавног здравља.

Влада Косова је 6. јула у градовима с великим бројем заражених особа, Приштини, Призрену, Урошевцу и Вучитрну увела забрану кретања грађанима од 21 сат до 5 ујутро. Накнадно је 8. јула уведена иста забрана кретања и у општинама на северу Косова, Северној Митровици, Зубином Потоку, Лепосавиц́у и Звечану у наредних 14 дана.

Од 6. јула је и свим угоститељским субјектима забрањен је рад од 21 до пет сати на цијелој територији Косова.