Под мотом “Нови изазови луткарству” за септембар у Источном Сарајеву најављен је Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест 2021., а луткари из десет држава требало би да се представе са око 20 представа на сцени или у онлине верзији.

Тај фестивал представит ће у 22. издању различита изражајна средства луткарских театара, који имају шта показати у облику форме и визуелне поруке.

Селектор 22. Лут феста Витомир Митрић код избора представа водио се основним постулатима да сценске лутке изражавају свијет игре, дух облика, тајновиту анимацију предмета, слика и говор знакова на сцени.

Позоришта чије су представе засноване на високим дометима савремене естетике луткарског позоришта и које су окренуте перцепцији младог гледаоца нашле су мјесто у овогодишњој селекцији фестивала.

“Репертоарска политика фестивала није могла удовољити позориштима са великим ансамбл представама, због техничких немогућности и представама које по концепту за ову годину нису издвојене у селекцији. Организатор ће, зависно од обезбијеђених средстава и епидемиолошких мјера, програм фестивала прилагодити и накнадно објавити”, наводи се.

Лут фест шаље поруку да се, у овим чудним и тешким временима, стрпимо и у септембру ове године са новим искуствима и несебичном храброшћу, надахнућем и страшћу наставимо ширење луткарске умјетности.

“Тада ће се дјеца озарених лица, уз жамор, поново наћи у измишљеним свјетовима, маштати и уживати у причама и чаролији игре лутака. Свијет луткарства представља свијет анимације у којој лутке живе смо ако су заједно са вашим погледима, срцима и душама”, поручено је.

Дјеца уз лутку нарочито памте садржај и збивања приказана на сцени, кад их гледају и слушају осјете њихову енергију, стварају емоционалне везе и ефективно доживљавају и трагају за поруком представе.

“Тај фестивал као и све досадашње не правимо ради ужег круга или групе корисника ове умјетности, већ ради општег значаја, чинећи луткарство доступније дјеци свих узраста, стварајући основ за умјетничко образовање и естетско уживање. Тако програмски оријентисан фестивал, са традицијом више од двије деценије, на посебан начин утјече на развој и кретања свјетског луткарског позоришта у цјелини и савремени развој кроз нове изазове у луткарству. У складу с тим, а прије свега пратећи нове умјетничке изазове и технолошка рјешења, дио фестивалског програма бит ће прилагођен и за онлајн платформе”, истиче се.

Овогодишњи Лут фест требало би да буде одржан од 20. до 24. септембра, а најављене су двије представе Државног луткарског позоришта Сливен из Бугарске: Краљ Јелен и Славуј, Театар Камелеон из Пловдива са представом Бубица и Луткарско позориште Сењу са представом Самурајева кћерка, Московски луткарски театар са представом Бајка о златном пјетлићу, из Словеније два театра Кускус институт из Љубљане са представом Звучна кухиња и Луткарско позориште Небо са представом Огледалце.

Из Естоније је Театар Туулевски и представа Пепељуга, из Хрватске Загребачко казалиште лутака и представа Медо Ђуро у вртићу и Луткарска организација ЛОФТ – представа Лабораторија живота.

Из Италије из Ливорна је Катастрофа Кловн са представом Луде животиње, из Турске Позориште сјенки Ценгиз из Истанбула с представом Чаробна лампа. Из Белгије Позориште лутака Влиндерс са представом Рибар и златна рибица. Из Србије Позориште лутака Ниш и представа Бела бајка, Позориште лутака Пинокио- представа Пустоловине Тила враголана и Крушевачко позориште и представа Мачак отишао у Хајдуке.

Из Босне и Херцеговине за 22. Лут фест најављено је Позориште лутака Мостар са представом Дјечак који је сањао море, Босанско народно позориште Зеница са представом Псић боје неба и Позориште младих Сарајево са представом Тобија.