Културна манифестацијa “Мостарско љето” ове ће године грађанима Мостара поклонити и једну врло занимљиву изложбу радова чувеног Зуке Џумхура, под називом “Зукине карикатуре”, која ће бити отворена у Центру за културу вечерас у 20 сати.

У оквиру изложбе бит ће приказано и 30 необјављених карикатура Зулфикара Зуке Џумхура.

Осим тога, уз 30 већ објављених, појединачних карикатура, бит ће изложено и додатних 500 такођер објављених карикатура, које се налазе сврстане у пет албума, приопћили су организатори манифестације.

Сама изложба је настала захваљујући Зукином пријатељу и колекционару Сафету Хебибовићу, који је Народном универзитету у Коњицу, његовој пословној јединици Завичајном музеју у склопу којег се налази и Зукина родна кућа, поклонио преко 500 копираних и 30. необјављених карикатура.

Писац, карикатуриста, познато телевизијско лице и боем Зулфикар Зуко Џумхур рођен је 24. рујна 1920. у Коњицу. Био је то човјек живог духа и богате маште, који се није либио користити рафинираним хумором и јетком иронијом да исмије охолост и глупост власти.

Зукина прва љубав и трајна животна страст било је сликарство, нарочито карикатура, а обликовање шаљивих ликовних минијатура с временом је довео до савршенства. Његове илустрације биле су једноставне и експресивне, а њихова алудитивност увијек је била кристално јасна и недвосмислена, наводи се у приопћењу.