На натјечај за најбољи необјављени драмски текст на хрватском језику за ауторе до 35 година старости, који је објавило Хрватско народно казалиште (ХНК) у Мостару у сурадњи са Средишњим државним уредом за Хрвате изван РХ, пристигло је 30 важећих пријава, 23 из Хрватске и седам из Босне и Херцеговине.

Координаторица овог пројекта Анита Милићевић исказала је задовољство одзивом на натјечај, који је трајао од 10. септембра 2020. до 1. јануара 2021. године.

“Циљ је овога натјечаја повећати ангажман младих аутора и унаприједити сувремену хрватску драму, што се манифестирало разноликошћу драмских текстова који су пристигли као и бројем самих пријава. Драго нам је да смо анимирали младе ауторе и овим путем желим захвалити свима који су се пријавили”, истакнула је Милићевић.

Резултати натјечаја бит ће објављени 15. фебруара 2021. на службеним страницама ХНК у Мостару (www.хнкмостар.ба) и Средишњег државног уреда за Хрвате изван РХ (www.хрватиизванрх.гов.хр).

Стручни жири који ће одабрати најбољи драмски текст чине равнатељ ХНК Мостар Иван Вукоја, умјетнички савјетник ХНК Мостар Драган Комадина, драмски прваци ХНК Мостар Роберт Пехар и Јелена Кордић Курет те координаторица пројекта Анита Милићевић.

Након одабира најбољег драмског текста бит ће објављен и натјечај за избор редатеља који ће инсценирати награђени текст тијеком 2021. године, а представа ће бити уврштена у редовити репертоар ХНК Мостар, приопћено је из ХНК Мостар.