Више од 250 људи приведено је током протеста у Бјелорусији, саопштио је Центар за људска права “Весна” при Министарству правде.

У саопштењу се наводи да су до синоћ у 20.00 часова приведена 254 лица, већина њих у Минску и Гродном, али и у Бресту, Новополоцку и Борисовом.

Међу приведенима су студенти који су се одазвали позиву опозиције да се широм земље организује штрајк. У Минску су током дана формирани такозвани ланци солидарности и одржани протестни маршеви, јавио је ТАСС.

У недјељу, 25. октобра, истекао је рок који је предсједнику Бјелорусије Александру Лукашенку поставила бивша предсједничка кандидаткиња Светлана Тихановска, која је позвала предсједника да поднесе оставку, ослободи политичке затворенике и прекине насиље против демонстраната.

Опозиција је позвала раднике индустријских предузећа да, у случају да захтјеви не буду испуњени, започну штрајк од почетка ове седмице.

Радници појединих предузећа прекинули су рад, али власти тврде да све компаније у сектору реалне економије рутински раде и да линије производње нису заустављене.