На утакмици квалификација за свјетско ногометно првенство 2022. године између Низоземске и Латвије, 27. ожујка у Амстердаму на Јохан Кројф Арени присуствоват ће до 5.000 гледатеља, објавио је Низоземски ногометни савез (КНВБ).

Утакмица ће послужити за проучавање различитих епидемиолошких мјера, међу којима и брзо тестирање на коронавирус, као и кориштење апликације за паметне телефоне, која показује негативан резултат теста.

“Повољни резултати овог истраживања могли би убрзати процес отварања стадиона у завршној фази ове сезоне, али и за утакмице Еуропског првенства,” поручили су из КНВБ-а.

Навијачи ц́е бити подијељени у неколико “мјехурића” на стадиону, тако да истраживачи могу проучавати ефекте различитих фактора, попут распореда сједења.

Један од мјехурића бит ће и знанствено-истраживачки пројект аеросола и COVID-19 под водством Технолошког свеучилишта у Ајндховену. Истражују се структура концентрација аеросола на стадиону и учинковитост мјера за смањење концентрација аеросола.

До сада је овај пилот пројек проведен на неколико конференција, казалишној представи, концертном и плесном догађају у дворани, као и на двије утакмице друге низоземске лиге. Низоземска – Латвија бит ће трећа ногометна утакмица која се истражује.

У скупини Г заједно с Низоземском и Латвијом су и Турска, Норвешка, Црна Гора и Гибралтар.