На Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву отворена је савремена фоно-лабораторија, намијењена извођењу наставе из лингвистике- укључујући и арапски језик и књижевност. Пројекат опремања кабинета финансирао је Међународни центар за арапски језик из Ријада

Најсавременија фоно-лабораторија пружа мноштво мултимедијалних могућности и онлине конверзацију између наставника и студената. Студенти који уче стране језике, сада ће лакше савладавати нове области, јер лабораторија омогућава разумијевање, слушање, имитацију модела, вјежбе читања, разговор у групи, симултано и консективно превођење, снимање одговора, квиз, те рад са библиотеком.

“Наши студенти, наши професори на Филозофском факултету ће у овој лабораторији на најсавременији начин моћи да изучавају арапски језик, перзијски језик, јер ова лабораторија ће бити у могућности да се користи и за изучавање других језика, а да се користи и у оперативне сврхе наше комуникације данас електронским путем са свијетом”, истакао је ректор Универзитета у Сарајеву Рифет Шкријељ.

Према ријечима амбасадора Краљевине Саудијске Арабије у БиХ Ханија Абдулаха М. Моминаха, ово је једна од најсавременијих на свијету фоно-лабораторија за подучавање језика, што омогућава мноштво мултимедијалних могућности и конверзација између наставника и студента.

“Ми најављујемо да ће Саудијска Арабија наставити подржавати Босанце и Херцеговце, без обзира на вјерску или националну или другу припадност”, нагласио је саудијски амбасадор.

Први лабораториј на сарајевском универзитету, који је опремљен најсавременијом технолошком опремом, само је корак ка побољшању факултетских капацитета планираних за ову годину у којој Филозофски факултет обиљежава 70 година рада, али и бољем упознавању далеких култура.

“Без упознавања нових култура, шта нам се дешава? Дешава нам се оно што тренутно видимо, на жалост, не само код нас, већ широм свијета, а то су нови гласови ксенофобије, нови гласови затварања, нови гласови фобија разних врста који долазе управо из само једне ствари недовољног познавања и тих култура и ако хоћете и тих језика и традиција”, истакао је декан Филозофског факултета УНСА Мухамед Џелиловић.

Иако студенати из Босне и Херцеговине већ студирају у Краљевини Саудијској Арабији, овај и слични пројекти би требали допринијети унапређењу студентске размјене. Прије три године парафиран је Споразум о културној сарадњи БиХ и Краљевине, који подразумијева и научно-истраживачке пројекте, пројекте економске сарадње и културе, али се још чека да Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине верифицира тај Споразум.