Лос Анђелес Лејкерс су синоћ освојили наслов првака НБА, свој 17., након што су у шестој утакмици у “мјехуру” поред Орланда са 106-93 побиједили Миами Хеат и свладали их укупнм резултатом 4-2 у серији.

ЛеБерон Џејмс је освојио свој четврти НБА наслов забовши у утакмици 28 кошева уз 14 скокова и десет асистенција.

Постао је први играч у повијести НБА да је проглашен најбољим играчем финала с три различита клуба и сада има четири такве титуле, а испред њега је само још Мицхаел Јордан са шест наслова МВП-а завршнице

Прошле године када је прешао у Лос Анђелес из Кливленда обећао је навијачима, који су шест сезона заредом остали без доигравања, да ће се то промијенити.

“То што мислим да морам нешто доказати ме тјера напријед”, изјавио је Јамес након своје рекордне 260. утакмице финала.

Уз Ентонија Дејвиса, Џејмс је одвео Лејкерсе до првог мјеста у Западној конференцији у својој другој сезони у Лос Анђелесу.

Лос Анђелес је у завршници имао омјер побједа и пораза 16-5.

Ову је годину, осим пандемије коронавируса која је узроковала прекид вишемјесечни сезоне те наствак у заштићеном “балону” без навијача у Орланду, за Лос Ангелес обиљежила и трагична смрт њихове бивше звијезде Кобија Брајанта који је у сијечњу погинуо у паду хеликоптера с кћерком Ђианом.

“Још од трагедије, сви смо жељели ово направити за њега”, казао је Дејвис који је утакмицу завршио са 19 кошева и 15 скокова.