Постављању камена темељца и градњи Хидроелектране Бук Бијела, као и уопће градњи хидроелектрана, противе се еколози, љубитељи ријека и екстремних спортова на води. Упозорили су да је неопходно да се планови за изградњу три хидроелектране на горњој Дрини у Босни и Херцеговини зауставе и да се ова јединствена ријека заштити.

Еколози, кајакаши и рафтери захтијевају заустављање изградње брана на Дрини, уз образложење да угрошавају животну средину богату заштићеном врстом глобално угрожене рибе – младица. Незадовољни су и љубитељи адреналинских спортова на води и туристички радници у овом дијелу БиХ.

Изградњом планираних хидроакумулација на Дрини биће потпуно уништено скоро 30 километара тока, рачунају еколози.

Због могућег прекограничног утицаја забринути су и у Црној Гори.

У току је поступак пред Одбором за спровођење Еспоо конвенције, због пропуста БиХ да се о овом питању савјетује са Црном Гором.

У току је и поступак пред Врховним судом Републике Српске, који су покренули еколози из Сарајева тражећи да буде оспорена одлука Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију из 2019. године, којом је омогућено ЕРС-у да се ослони на процјену утицаја на животну средину која датира од прије десет година и која, према тврдњама еколога, садржи много мањкавости.