Свјетска трговинска организација (ВТО) данас ће добити првог челника из једне афричке државе, а висока нигеријска економистица Нгози Окоџо-Ивеала прва је жена која преузима ту позицију, једини је преостали кандидат за челништво над овом организацијом са сједиштем у Женеви.

Нјено именовање за генералног директора на састанку представника 164 државе чланице ВТО сматра се пуком формалношћу.

Администрација претходног америчког предсједника Доналда Трампа блокирала је процес именовања челника ВТО-а, противећи се именовању Окоџо-Ивеале.

Трумпов наслиједник Джо Бајден прошле је седмице изразио подршку жени која је претходно обављала дужност нигеријске министрице економије и вањских послова и извршне директорице Свјетске банке.

Окоњо-Иwеала стекла је предност над неколико осталих кандидата у вишемјесечној утрци за челника ВТО, укључујући и свог највећег супарника, јужнокорејског министра трговине Ју Мијан Хија.

Окоњо-Иwеала требала би наслиједити Бразилца Роберта Азеведа, који је напустио ВТО прије истека мандата у аугусту. Он се придружио америчком гиганту безалкохолних пића Пепсико као извршни директор.

Промјена челништва у ВТО долази у вријеме док се та организација суочава с најдубљом кризом од свог оснивања у 1995.

ВТО више није у стању да рјешава трговинске спорове међу земљама јер су Сједињене Државе блокирале именовање апелационих судаца. Трумпова администрација затражила је реформе ВТО, без јасног исказивања својих захтијева.

Поред тога, преговори о слободној трговини блокирани су годинама и ВТО се сада суочава с глобалном економском кризом, преноси дпa.