Универзитет у Бањој Луци је у фокусу свјетске научне јавности захваљујући Небојши Ђурићу, вишем асистенту математике са Архитектонско-грађевинскогеодетског факултета. Он је ријешио задатак стар четири деценије.

Проблем којим су се најеминентнији свјетски научници у области математике бавили деценијама ријешио је Небојша Ђурић, виши асистент на Универзитету у Бањој Луци. Успјеху су, како каже, претходили дани и мјесеци посвећеног рада, али и подршка коју је имао у комуникацији са руским математичаром Сергејем Бутерином. Они су оспорили резултат познатог Вјечеслава Јурка.

Инверзни математички проблеми диференцијалних оператора, односно њихова рјешења, имају изузетан значај за развој других области науке – аеродинамике, астрофизике, биофизике… Вишем асистенту са Архитектонскограђевинско-геодетског факултета циљ је и популаризација науке међу младима у БиХ.

За свјетски познатог математичара из Бањалуке посебно је значајно то што је дао непроцјењив допринос свом Универзитету, граду и држави. Како мотивисати младе да уче – сматра најважнијим питањем у БиХ, а својим примјером потврђује да посвећеност знању, прије или касније, резултира успјехом, ако не у властитој земљи, онда на свјетском нивоу.