Здравственом систему који је пред колапсом недостаје много тога. Погоршана епидемиолошка слика у држави додатно би могла бити закомпликована ако се не набаве нове количине ПЦР тестова. Поједине установе већ најављују да ће смањити број комерцијалних тестирања.

“За ПЦР тестове добио сам синоћ информацију са врх , ево нећу спомињати име, нема ребаланса буџета. Неће бити куповине ПЦР тестова са централног нивоа, значи мораћемо ићи из текућег пословања опет на јавну објаву или до добијемо нешто од донације или УНДП-а или WХО. Међутим, то није ријешење чекати сваки пут донацију”, рекао је директор УКЦ Тузла Вахид Јусуфовић..

Оно што УКЦ Тузла има је преуморно особље. Истиче, све што се дешава изгледа као да неко жели да се систем сломи. Наглашава, коментарисања и полемисања има, али суштинског рада ван здравствених установа нема. Свакодневна комуникација је са Министарством здравља како набавити нови контингент медицинске заштитне опреме за сљедећа два дана. Морате признати да је то јако тешко.

“Отрцана прича. Дисциплинирано понашање и моћи ћемо издржати. Међутим, нема дисциплине, додао је Јусуфовић.

Из Федералног министарства здравства тврде да са количином тестова проблема нема. Подсјећају да су лабораторије у Сарајеву, Мостару и Тузли, верификоване од почетка и прве хуманитарне количине ишле су у те лабораторије. Додају да се до краја мјесеца очекује и набавка од 60 до 100 хиљада тестова

ГОРАН ЧЕРКЕЗ, федерални помоћник министра за јавно здравство

“Са наредном набавком ћемо извршити дистрибуцију у нове центре који до сада нису добијали ништа. Међутим, ја ћу врло јасно рећи, то њих ни једног тренутка није спрјечавало да набаве и купе тестове. Ми имамо и кантоналне буџете, имам кантонална министарства здравља, фондове”, казао је Черкез.

Из Института за јавно здравство РС најављују смањења комерцијалних тестирања, да би се задовољила тестирања по дефиницији случаја.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

“Ограничимо дневне капацитете да не угрозимо особе којима је то неопходно, да се у складу са њиховом клиничком сликом изврши тетсирање. Комерцијално тестирање се плаћа за све особе, зато што то не иде ни по дефиницији по номенклатури Фонда здтавственог осигурања. То је услуга комерцијална у туристичке сврхе”, објаснио је Зељковић.

ПЦР тест представља стандард и, према препорукама Свјетске здравствене организације, најпоузданији тест за присуство коронавируса у организму у раној фази болести.

Проф. др. ЈАСЕНСКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

“Серолошки тест, он говори већ о стању болести, организма, кретању болести, терапије, преко одређених протеина, имуноглобулина. Да ли се серолошки тест може радити почетком болести? Не. Он ће бити негативан. Тек тречи, четврти дан када дође до реакције, када је сензибилисан огранизам”, истакао је Карамехић.

Професор Карамехић напомиње да научници за шест мјесеци нису у довољној мјери упознали ЦОВИД 19, што је специфично, а самим тим се не може знати колико антитјела трају. Додаје и то да ће се знати ускоро јер имунологија је побиједила све пандемије.