У организацији Црвеног крста Републике Српске (РС) у Бањалуци ће данас бити одржан округли сто о добровољном давалаштву крви, чија је тема рад и унапређење добровољног давалаштва крви са освртом на актуелну епидемиолошку ситуацију изазвану пандемијом Цовид-19, анимирање грађана за племенити чин давања крви, као и остала питања у вези са овом тематиком.

Округли сто се организује у партнерству са Заводом за трансфузијску медицину Републике Српске поводом обиљежавања Недјеље Црвеног крста, која траје од 8. до 15. маја.

Из Црвеног крста РС истичу како је давање крви значајно јер крв није могуће вјештачки произвести и једини извор ове драгоцјене течности је човјек – давалац крви.

У раду округлог стола “Унапређење програма добровољног давалаштва крви у Републици Српској” учествоваће генерални секретар Црвеног крста РС Снежана Ковач, директор Завода за трансфузијску медицину РС Гордана Гузијан, предсједник Конференције Добровољног давалаштва крви Црвеног крста РС Драгољуб Шаренац и координатор за здравствену дјелатност Лјиљана Глуховић.

Планирано је да у раду округлог стола учествују представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, те општинских и градских организација Црвеног крста – Бањалука, Приједор, Котор Варош, Прњавор и Козарска Дубица, као и трансфузиолошких служби из Добоја, Бијељине и Требиња.