Неколико десетина демобилисаних бораца Војске РС одржало је протестни скуп у Бањалуци, истичући да су годинама на самом социјалном дну.

Борци траже повећање мјесечних примања, као и одржавање посебне тематске сједнице Народне скупштине РС о њиховим проблемима. Изашли су на протест јер је 6. новембра истекао рок који су дали надлежним да одговоре на њихове захтјеве.

МИЛЕНКО СТРИКА, предсједник Удруге ВООР РС Бањалука

„Нас интересује само Народна скупштина, јер се ми залажемо за измјену законске регулативе тј. Закона о правима бораца. Значи наше је тежиште усмјерено управо ка Народној скупштини и ми желимо тамо да се и рјешавају наши проблеми“.

МОМИР ДАБИЋ, предсједник Удруге ВООР РС Соколац

„Један од основних захтјева је надокнада за сваки мјесец учешћа у рату 10 марака. Пензија са 50 година старости за борце прве категорије имао стажа или немао“.

Ветерани истичу како су разочарани чињеницом да су годинама на маргинама друштва и у сиромаштву, док се политичари и позиције и опозиције богате на њихов рачун.

НЕБОЈША БАНДУКА, Братунац

„Ево 26 година. Видите како данас живе демобилисани борци. На ивици егзистенције и сиромаштва. Нисмо ми ничији пасторци. Ми смо стварали РС да живимо достојанствено“.

ЈОВАН СРЕМАЦ, Брод

„Борачке категорије су најчешће међу незапосленима или једноставно у стању социјалне потребе“.

Руководство Удружења Ветерани одбрамбено-отаџбинског рата РС саопштило је да је скуп у Бањалуци организован без сагласности органа овог удружења, те да је због тога организатор протеста Миленко Стрика искључен из Удружења.

РИСТО ЈЕФТИЋ, предсједник Удруге ВООР РС

„Ми хоћемо да идемо законском процедуром. А уколико власт поново покуша да манипулише на неки начин онда ћемо ми сигурно организовати протесте, а ти протерсти више неће бити у парку. Ти ће се протести организовати пред институцијама које смо ми створили“.

Из Народне скупштине је саопштено да су захтјеви демобиласних бораца упућени Одбору за борачко инвалидску заштиту, али да због епидемиолошке ситуације радна тијела скупштине, а самим тим и Одбор није био у могућности да се састане.