Незадовољства синдиката посљедњих година најизраженија су у Херцеговачко-неретванском кантону. За нови колективни уговор, између осталог и протестима на улицама, изборили су се љекари и стоматолози, пред потписом је и Синдикат полиције, док већ два и по мјесеца протестима и боравком у шатору поред зграде Владе, своја права потражују медицински радници.

Преговарачки тимови Владе и Синдиката полиције Херцеговачко-неретванског кантона успјешно су завршили преговоре о изради новог колективног уговора за наредне двије године. У саопштењу МУП-а наведено је да су синдикалисти имали разумијевање за економску ситуацију и буџетске могућности у овом тренутку.

ПЕРО ПАВЛОВИЋ, Гласноговорник Владе ХНК

Ја сам контактирао министра Беванду, он ми је казао да су и једни и други изразили задовољство оним што су договорили, изражавајући наду да неће бити проблема када је у питању Влада, те да ће Влада потврдити договор.

ФАДИЛ ЧУСТОВИЋ, Синдикат полиције ХНК

Имали смо квалитетан документ у протеклом периоду, тако да је сад извршена само мала надоградња. Постигли смо задовољавајући ниво и обим права за запосленике, те смо наишли на врло задовољавајући однос и разумијевање од стране преговарачког тима Владе.

Незадовољни су досад били и синдикалисти у основном и средњем образовању. Уз нови колективни уговор њихов приоритет је исплата дуговања по правоснажним пресудама, и то бржом динамиком од оне која је предвиђена у буџету за 2021. годину. Посљедњи састанак са представницима Владе ипак је вратио оптимизам.

СЛАВКО ЛАУШ, предсједник Синдиката основног образовања ХНК

Предсједник Владе и наш министар су се изјаснили да су спремни да се рјешавају наши проблеми. Ипак сачекајмо 15 дана, али мислим да долазе бољи вјетрови за основно и средње образовање

За разлику од полиције, синдикати који окупљају здравствене раднике још увијек нису ни започели преговоре. Министарство је недавним одбијањем захтјева за прекид штрајка од стране Опћинског суда у Мостару доведено пред зид, па се почетак преговора ипак очекује почетком наредне седмице.

ДАЛИБОР ВУКОВИЋ, Предсједник Синдиката здравствених радника ХНК

Добили смо на увид да је министар први пут откако је именован тим Владе за преговоре послао позиве члановима тима да дођу у понедјељак на консултације, што значи да ће они вјероватно правити стратегију за преговоре са синдикатима.

ПЕРО ПАВЛОВИЋ, Гласноговорник Владе ХНК

Вјерујемо да ће и у овом случају преговарачки сто бити коначно рјешење и да ће се као и са свим другим социјалним партнерима наћи рјешење које ће бити обострано прихватљиво.

У синдикатима здравства сматрају да су управо та два синдиката једина потпуно независна од вањских утицаја, због чега је, тврде, и њихова борба за колективни уговор тежа, него рецимо у случају Синдиката полиције.

ДАЛИБОР ВУКОВИЋ, Предсједник Синдиката здравствених радника ХНК

Нисмо видјели изјаву из Синдиката полиције или да је неко од њих изашао из зграде Владе и радосно рекао: “Потписали смо добар Колективни уговор“. Чим је то саопштење МУП-а, дакле послодавац у име синдиката говори да је синдикат нешто потписао, онда можете мислити колико су под контролом и шта су потписали.

Пред Владом, која је иначе у техничком мандату, без сумње је много посла. Социјални мир уочи изборне 2022. године најпотребнији је политичким странкама које од 2015. чине власт у Херцеговачко-неретванском кантону.