Руководство клиничког центра Универзитета у Сарајеву није прихватило приједлог да инспекција уђе у посторије КЦУС-а, истакнуто је након састанка министра здравства Кантона Сарајево Хариса Вранића са руководством Клиничког центра, на којем није постигнут заједнички закључак.

Састанку је присуствовао и премијер Кантона Сарајево Един Форто, који је истакао како су му из КЦУС-а рекли да је друго писмо које су пренијели поједини медији, а у којем су наведени проблеми са којима се запослени сусрећу, стварно, те да је ријеч о интерном допису.

Вранић и Форто су се састали са генералном директорицом КЦУС-а Себијом Изетбеговић, шефицом клинике за анестезију и реанимацију КЦУС-а Амелом Катицом Мулалић, шефом службе за одржавање медицинских уређаја Јасмином Вражалицом и представницима стручног колегија клинике за анестезију и реанимацију.

Тема састанка били су услови рада и начини третмана и лијечења осигураника Завода здравственог осигурања Кантона Сарајево.

Федерално тужилаштво тражи да се формира предмет и провјере наводи из медија

Након јутрошњег састанка, Тужилаштво ФБиХ упутило је хитни захтјев Кантоналном тужилаштву у Сарајеву за формирање предмета и провјере навода у вези са извјештавањем медија о постојању сумње да је група анестезиолога са Клиничког центра Универзитета у Сарајеву упутила писмо менаџменту ове установе у којем упозоравају на неправилну употребу респиратора и друге проблем у функционисању Ковид одјељења, због чега је наводно, више пацијената преминуло.

“Имајући у виду да су наведене информације узнемириле јавност, Тужилаштво ФБиХ захтијева од Кантоналног тужилаштва у Сарајеву хитно формирање предмета и провјеру тих навода”, саопштено је из Тужилаштва ФБиХ.

Главни тужиоци БиХ Гордана Тадић и Кантона Сарајево Сабина Сарајлија одржаће данас састанак на коме би требало да се утврди које ће тужилаштво водити истрагу у вези са наводима љекара из Клиничко-универзитетског центра Сарајево да умиру пацијенти на респираторима који су набављени путем фирме “Сребрена малина”.

Подсјетимо, поједини медији у Босни и Херцеговини протекла два дана пренијели су писмо упосленика КЦУС-а, у којем је наведено ”да су љекари у тој здравственој установи беспомоћни и забринути”. У писму је, како су навели поједини бх. медији, наведено ”да на КЦУС-у влада прави пакао”.

С друге стране, КЦУС је упутио отворено писмо јавности ”у циљу спречавања уношења и ширења немира међу грађанима”.

”Клинички центар Универзитета у Сарајеву обавјештава јавност да сви наши упосленици улажу надљудске напоре у борби против пошасти – коронавируса. У ситуацији када се дуже од годину дана боримо за сваки живот наших болесника немамо времена ни могућности освртати се на политикантске спинове“, речено је између осталог.

Тужилаштво Босне и Херцеговине у децембру 2020. подигло је оптужницу у предмету “Респиратори” у оквиру које су оптужени премијер бх. ентитета Федерације БиХ Фадил Новалић, замјеница премијера и министрица финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите (ФУЗЦ) Фахрудин Солак те Фикрет Хоџић, власник “Ф.Х. Сребрена Малина” д.о.о. Сребреница, компаније која је такођер укључена у оптужницу као правно лице.

Суд Босне и Херцеговине дана 30. 12. 2020. године потврдио је оптужницу у предмету Фадил Новалић и други.Оптужени су на рочишту у јануару 2021. негирали кривицу.