Инструкција о поступању органа за провођење избора на изборни дан у условима епидемије Ковида-19, коју је израдила Централна изборна комисија БиХ, пуна је нејасноћа. Инсистирање на њеном провођењу тврде стручњаци, отежаће и успорити изборни процес. Посљедица тога, кажу, може бити мања излазност грађана и појава одређених злоупотреба на самим бирачким мјестима.

Члан Изборне комисије из РС Александар Радета сматра да Инструкција ЦИК-а обилује нелогичностима. Једна од њих је додаје да нема јасне инструкције шта треба урадити ако бирач одбије да носи заштитну опрему или мјерење тјелесне температуре. Нејасно је и како обезбиједити да не дође до злоупотребе и замјене гласачких листића тзв. „бугарских возова“. Како избјећи гужву због скученог простора поштујући дистанцу од минимално 1,5 метра.

“Они кад су доносили Уредбу они су гледали само у вези пандемије. Мислим да је велика могућност за манипулацију на бирачком мјесту ако буде овако како је предвиђено”, истиче Радета.

Из Централне изборне комисије нису одговорили на наше питање како ће се на терену проводити њихове инструкције. У Институту за јавно здравство РС кажу да их нико из ЦИК-а није консултовао приликом израде спорне инструкције. Није им јасно, кажу, јер се у инструкцији не помиње, како ће се обезбиједити гласање лица која су позитивна на коронавирус, упркос ранијој обавијести ЦИК-а да се заражени морају пријавити најмање 72 сата прије избора и приложити медицинску документацију.

“Претпостављамо да је то један од модела да мобилни тимови буду у контакту са тим особама односно да им омогуће право гласа. Међутим сама техника гласања, ко ће од особа да буде у том мобилном тиму и на који начин ће се то одвијати, то нам још увијек није достављена информација”, каже Бранислав Зељковић, в. д. директора Института за јавно здравство РС.

Политички аналитичар Тања Топић сматра да су мјере које предвиђа ЦИК на дан избора морале бити на много једноставнији начин представљене како људима укљученим у спровођење изборног процеса, тако и грађанима.

“Оваква конфузна ситуација уноси још више забуне међу понашање самих грађана. Она може подстаћи њихову панику у смислу да ће утицати значи таква конфузна одредба и цијели сплет тих мјера на излазност на изборе. Она ће сасвим сигурно одвратити добар дио грађана да тог 15.новембра не изађу на изборе”, наглашава Топић.

Упркос сличној епидемиолошкој ситуацији као код нас, избори су недавно без проблема одржани у Србији, Хрватској и Црној Гори. Умјесто да примјенимо искуства наших сусједа, ми се руководимо крилатицом “што компликованије то боље”.