Више хиљада људи протестовало је у уторак на улицама Париза због убиства 24-годишњег Афроамериканца Адама Траоре, који је 2016. године убијен у француском притвору.

Упркос забрани окупљања коју је издао Уред гувернера Париза, демонстранти су се окупили у Палати правде на позив “Колективне правде за Адама”. Протестовали су против полицијског насиља.

Аса Траоре, сестра убијеног Адама, поручила је да данашња борба није само борба породице Траоре, него свих грађана који су изашли на улице.

“Док се боримо због смрти Џорџа Флојда, у исто вријеме се боримо и за Адама Траореа”, казала је она у обраћању окупљеним грађанима.

Током протеста дошло је до напетости, те је полиција интервенисала сузавцем.

Према подацима полиције, протестима је присуствовало 19.000 особа. Међу њима су били и “жути прслуци”.

У обдукцијском извјештају, који је објављен на захтјев породице Адама Траореа, наводи се да је тамнопути младић задављен полицијском интервенцијом.

Траоре је убијен 19. јула 2016. године у полицијском ауту током пребацивања до полицијске станице јер је током идентификацијске контроле дошло до напетости.

Према првим извјештајима, Адаму је позлило те је интервенисала екипа хитне помоћи.

Међутим, касније је утврђено да је Траоре умро и прије интервенције љекара.

Иако није покренута истрага против агенција за провођење закона које су биле укључене у инцидент, није дошло до правосудног поступка. Након његове смрти покренут је велики број протеста.