Иако је у једином бх. граду на мору који је у овом тренутку пун туриста забиљежен први случај коронавируса, не владају паника и забринутост. Без обзира на велике гужве на плажама, туристи поручују да су опрезни, а хотелијери и угоститељи да строго поштују мјере које су на снази.

Коронавирус у јеку туристичке сезоне појавио се и у Опћини Неум. Заражена је становница приградског насеља Хутово и у посљедње вријеме није путовала до обале Јадранског мора, потврдили су у Цивилној заштити Опћине Неум, али пред камере ипак нису жељели. ЦОВИД-19 се на бх. приморју појавио у вријеме док у њему љетује дванаест хиљада туриста.

“‘Читали смо у новинама. Забринути нисмо. Мало се пазимо, посебно у ресторанима. Опрезни јесмо. Корона је ту. Морамо живјести с тим и тако’;

‘Нисам забирнут, ја у то не вјерујем. Придржавам се мјера тамо гдје се мора’;

‘Кад је гужва да ставимо маске због сигурности. Овдје су људи слободни више него у Њемачкој'”, кажу грађани.

Коронавирус у Опћини Неум није обесхрабрио ни туристичке раднике. Број посјета и ноћења сваким даном расте, а запослени у туризму вјерују како пандемија неће успорити раст или нагло прекинути сезону.

“Не бих дизао никакву панику будући да један случај није ништа да би требало алармирати било кога. Случај је изолиран и мислимо да ће остати на томе. Сви најнормалније радимо и придржавамо се свих мјера и тако треба и да остане”, каже Давор Крешић, туристички радник.

Љубазни домаћини на све начине настоје привући госте, али истовремено и до краја испоштовати мјере који су и данас на снази. Вијест о коронавирусу није довела до панике ни међу неумским хотелијерима и угоститељским радницима.

“Ми покушавамо да се држимо прописаних мјера. На оволики број гостију је то тешко постићи. Неки гости се придржавају и склони су поштивању прописа, али морамо бити реални и казати да нису сви. Наилазимо на потешкоће, настојећи одржати санитарно-хигијенски ред. Мислимо да успијевамо”, истиче директор хотела “Сунце” у Неуму, Лука Пркачин.

“Имамо дезинфекционе баријере на улазима. Конобари који су у дотицају са гостима морају носити маске и држати социјалну дистанцу. Ми се сви придржавамо и позивамо и госте да то чиме како би сезона протекла у најбољем реду”, наглашава Крешић.

Купачи на плажама кажу да уживају, те да је понуда у Неуму и ове године одлична. О коронавирусу нико и не размишља, а наводе и како је немогуће одржати дистанцу на обали мора.

И док званичници шуте или тактизирају, туристи дегустирајући кафу или освјежавајућа пића у неумским кафићима, не расправљају о првом случају КОВИД-а 19 у овој опћини. Страх од пандемије надвладала је жеља за квалитетним одмором, морем и херцеговачким сунцем.