Неум и туристички дјелатници припремају се за почетак туристичке сезоне, хотели би своја врата требали отворити почетком свибња и надамо се да ће епидемиолошка ситуација бити повољна, а сезона врло добра, казао је начелник Неума Драган Јурковић.

“Досадашњих година, када је ситуација била нормална, припреме би у ово вријеме биле у пуном замаху, док сада имамо, да тако кажем, стидљиве припреме, али ипак очекујемо и надамо се да ће се у догледно вријеме ситуација с коронавирусом смирити и да ће сезона бити успјешна”, истакнуо је Јурковић.

Према тренутним информацијама којима располаже, хотели би своја врата требали отворити од 1. свибња.

“Све то још увијек овиси о епидемиолошким мјерама и броју заражених. Према информацијама хотелијера, постоје већ неки упити за резервације, али све очи упрте су у ширење коронавируса, тако да службених података још увијек немам “, казао је неумски начелник.

Додао је како се већ кренуло с промоцијом Неума с циљем привлачења туриста.

“У задњих мјесец дана сусрео сам се с градоначелником Новог Сада и градоначелником Београда, те смо успоставили јако добре односе и надамо се да ћемо на тим темељима градити сурадњу за даље. Кроз идуће раздобље, такођер у склопу промоције Неума и туризма у Неуму, планирамо обилазак и бх. градова и опет истичем како се надам да ће ова сезона бити јако добра”, нагласио је начелник Јурковић.

Дио туристичких дјелатника сматра да је прошла сезона била успјешна, док други дио сматра како је она била просјечна.

“С обзиром на то какви су увјети били, сматрамо да је сезона на неки начин била успјешна иако се не може успоредити с 2019. годином. Ипак, не би било добро ако би се епидемиолошка ситуација погоршала и не знамо како би се с тим носили, о тој опцији чак и не размишљамо и не желимо се ни надати да од ове сезоне неће бити ништа. Ако се то на крају догоди, бит ћемо у јако тешкој ситуацији у којој без већих разина власти нећемо моћи дјеловати ни помоћи нашим господарственицима”, истакнуо је Јурковић.

Што се тиче опћинског прорачуна, 2020. година била је релативно стабилна.

“Пуњење прорачуна за 2021. годину за сада иде по плану, у пројекцијама прорачуна за ову годину у обзир смо узели ситуацију с порезима, гдје смо имали ниже планиране приходе, међутим неким новим туристичким накнадама очекујемо повећање прихода унутар Прорачуна, који је већи у односу на прошлогодишњи”, казао је Јурковић.

Истакнуо је како Неум има велике туристичке капацитете, али и неискориштене потенцијале.

“Као неискориштене потенцијале навео бих залеђе Неума и развој руралног туризма, на које се планирамо базирати у једној стратегији јер за тај дио постоји све више упита људи који овамо долазе на љетовање и желе то максимално искористити”, нагласио је Јурковић.

Начелник је такођер напоменуо како ће велику важност за Неум у будућности представљати магистрална прометница од Стоца.

“Дио завршене магистралне цесте Столац-Неум, односно пуштање у функцију тунела “Жаба” показало је колико је та инфраструктура важна и битна. У наредних мјесец дана очекујемо завршетак поддионице Броћанац-Прапратница, тако да ћемо у функцији имати 18 километара магистралне цесте од Хутова до Неума. Завршетак преосталих 10 километара до Стоца очекујемо негдје до краја 2021. године и то ће нам увелике помоћи, јер путна инфраструктура је јако важна и Неум се треба отворити према унутрашњости, а годинама је био прометно изолиран”, истакнуо је Јурковић.

Додао је како је за почетак свибња планирано и отварање новог хотела “Мареа”, у којем ће, према најавама власника, бити запослени људи из Неума.