Предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић изјавио је за БХРТ да је та странка носилац промјена у Републици Српској и да су то показали протекли локални избори.

“ДНС је странка промјена и то су показали и ови избори. Ми смо 2016. године подржали Игора Радојичића за градоначелника Бањалуке и он је постао и био градоначелно, 2018. смо подржали Жељку Цвијановић за предсједницу РС и она је предсједница РС, 2020. смо подржали Станивуковића и Петровића, једног за кандидата Бањалуке, другог Бијељине и обојица су постали градоначелници та два града. То јасно говори да је ДНС странка која на неки начин одлучује ко ће бити побједник на изборима, било да се ради о општим или локалним. Слободно могу да кажем да је ДНС промјена у РС”.

Нешић је у емисији БХТ1 Уживо говорио о односима унутар опозиције у РС, о разлозима због којих је смијенио четири потпредсједника странке, те зашто је напустио владајућу већину…

Коментаришући своју изјаву да је Јелена Тривић из Партије демократског прогреса (ПДП) главна препрека за промјене у РС, Нешић каже да није био задовољан њеним ангажманом у изборном циклусу, али да је ставио тачку на ту причу.

“Све што сам имао, рекао сам прије неколико дана и стављам тачку на ту причу. Изненадило ме да ме звало пуно људи из ПДП-а, који су рекли да сам потпуно у праву за све што сам рекао. Ја не бих даље да полемишем са госпођом Тривић. Нисам био задовољан њеним ангажманом у протеклом изборном циклусу, кад је подржала неке кандидате који нису имали шансу да прођу и самим тиме су омогућили побједу кандидатима Савеза независних социјалдемократа (СНСД), конкретно мислим на Приједор”.

Након што је ДНС недавно напустио владајућу већину, Нешић је рекао како та странка сада дјелује као опозиција.

“Ми сигурно дјелујемо као опозиција. Наш посланички клуб у Народној скупштини РС је тражио да сједи на стани гдје сједи актуелна опозиција, ја сам у Парламенту Босне и Херцеговине напустио посланички клуб у којем сам до сада дјеловао и убудуће ћу одлуке што се тиче Парламента БиХ доносити у складу са одлукама ДНС-а”.

Нешић тврди да влада велико незадовољство унутар владајућих странака у РС и, како је рекао, очекује да већина која постоји унутар НСРС наставити да се расипа.

Када је ријеч о Парламенту БиХ, каже да ту нема чврсте већине.

“Ја не бих говорио о некој већини унутар Парламента БиХ. Ту нема стабилне већине, она се формира из дана у дан, зависно од одлука, односно од дневног реда. Зависи да ли се поклопе интереси одређених политичких партија”.

ДНС је упутио позив ПДП-у и СДС-у за потписивање предизборног коалиционог споразума за “рушење” лидера СНСД-а Милорада Додика на изборима. Након резултата локалних избора, Нешић сматра да опозиција има капацитет да крене у том правцу.

“Сигурно да опозиција има капацитет. ДНС је трећа политичка партија у РС, СДС друга, а ПДП четврта. То су, уз владајући СНСД, основне партије на политичкој сцени у РС. ДНС жели да буде носилац промјена, а сви који желе с нама су добродошли”.

Говорећи о турбуленцијама унутар ДНС-а, Нешић истиче да странка може водити само једну политику.

“Ја сам човјек од ријечи. Странка не може водити двије или три политике… Ако смо донијели одлуку да иступамо из власти, ако смо ту одлуку објелоданили и ако је то народ прихватио, морамо стајати иза својих одлука. Моје статутарно право као предсједника ДНС-а је да разрјешавам и именујем предсједнике, односно да бирам своје најближе сараднике. Лјуди који не желе да проводе одлуке Предсједништва странке и који се не слажу са предсједником, не могу бити његови најближи сарадници. Али, оно што је у том тренутку било најважније је да се одлуке Предсједништва морају проводити. Не можемо варати народ”.

Нешић у разговору за БХТ1 Уживо каже да у будућности не очекује нова иступања из странке.

“Ово што је остало је чврсто. То су људи од части и образа. Пријети им се да ће остати без позиција, али они су рекли да позиције нису све на свијету и спремни су да их се добровољно одрекну. То што је остало јесте ДНС”.

Огњен Тадић, сада већ смијењени потпредсједник странке, предлагао је да буде сазвана сједница Скупштине ДНС-а на којој би се бирао нови предсједник. Нешић истиче да сједнице неће бити те да Тадић нема кредибилитет да било шта предлаже.

“Тадић има ту ману – да просипа накнадну памет. Право питање је колико је он валидан да ишта предлаже, од 2014. године не учествује у изборним циклусима тако да је упитна његова валидност да било шта предлаже на политичкој сцени РС и БиХ. Ја сам изабрани предсједник ДНС-а на мандат од четири године и о новом предсједнику ћемо причати 2024. године”.