Ненад Нешић, предсједник ДНС-а и посланик у Представничком дому Парламента БиХ, гостујући у БХТ1 Уживо, сматра да прича о нон паперу није случајна и да је или неко у ЕУ тражио дугорочно рјешење за БиХ и пласирао идеју преко Словеније, или некоме из БиХ одговара оваква прича па је наручио такво нешто. Уз то, пита се зашто се 40 дана ћутало о свему овоме, с обзиром да се за тај папир знало још прије 40 дана.

“Нон папер нисам лично видио, али сам чуо многобројне коментаре и шта он саџи. Мени се чини да је неко у ЕУ схватио да је БиХ немогућа држава и да покушавају наћи неко дуготрајно рјешење као што је мирни разлаз. Не вјерујем да се ишта у ЕУ дешава случајно, прије мислим да су то неки сигнали. Зашто би се бјежало од мирног разлаза у БиХ? Ако не можемо живјети скупа, зашто не бисмо живјели као добре комшије?”, наводи Нешић.

С друге стране, сматра Нешић, можда некоме и у БиХ одговара да се овакав папир појави у БиХ да бисмо “заташкали” стварне проблеме у БиХ, с обзиром да се прије 40 дана знало за тај папир.

“Џаферовић одмах спомиње рат. Ко жели рат? МИ у РС сигурно не желимо рат. И зашто се на идеју о мирном раздруживању одмах прича о рату? Да ли можда СДА одговара хомогенизација бошњачког народа, да поправи свој рејтинг? Коме заиста ово одговара, јесу ли то сигнали из ЕУ која је одлучила да то уради преко Словеније или је можда неко одавде наручио такво нешто”, пита Нешић.

За Нешића Предсједништво не ради ништа и да први они показују да је БиХ немогућа држава. Такође, ни Савјет министара ни ПС БиХ нису добили пролазну оцјену, напомиње Нешић. Поновио је да немамо буџета, а да улазимо у мај. Такође, имамо 14 приоритета Мишљења ЕК, а није се нигдје одмакло, а камоли да радимо на реформама и Изборном закону. Плус, БиХ повећава буџет, а највише на удару су ентитети, кантони и локалне заједнице.

“Министри у Савјету министара, сем скандала и недоличних изјава попут госпође Турковић, су непрепознатљиви. Госпођа Турковић је била дужна да нађе начин да БиХ буде обезбијеђена вакцинама, а извријеђала је Вучића кад је донио вакцине. Зашто се Тегелтија није обратио Ани Брнабић, Фајзеру, Руском инвестиционом фонду итд?”, наводи Нешић.

Ради се само на расподјели грантова и именовањима, наводи Нешић. Власт се сложила само да набави три скупоцјене лимузине и изгледа да је то највећи могући циљ БиХ.

Говорећи о смјени Лучића, Нешић сматра да је то питање за СДА и СНСД. Смјена је у надлежности Дома народа и зависи од воље и договора странака из владајуће позиције. Води се рачуна само о страначким интересима, не о интересима грађана РС и БиХ.

Кад је у питању промјена већине у НСРС, Нешић не вјерује да се то може промијенити јер је та сцена потпуно оптерећена “папцима”, како он каже. Истиче да би “папци” требало да оснују странку и да би имали завидан посланички клуб. У РС једна трећина народних посланика су “папци”, то јест прелетачи, истиче Нешић.