Демократски народни савез (ДНС) излази из владајуће коалиције у Републици Српској и на нивоу Босне и Херцеговине, одлучено је данас на сједници Предсједништва те странке у Бањалуци.

Градским и општинским одборима остављен је рок да се до 21. октобра изјасне кога ће подржати на Локалним изборима.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изјавио је након сједнице да општински и градски одбори своју одлуку треба да доставе наведеног датума до 15.00 часова, а да ће коначну и обавезујућу одлуку донијети Предсједништво странке.

Нешић је нагласио да је Предсједништво обавезало посланика ове странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да иступи из клуба посланика у којем је до сада дјеловао и да у будуће дјелује у складу са одлукама органа ДНС-а, штитећи интересе Републике Српске и српског народа.

“Клуб посланика ДНС-а у Народној скупштини дјеловаће у складу са ставовима предсједника и Предсједништва ДНС-а о сваком питању”, рекао је Нешић.

Одлуком Предсједништва, делегат ДНС-а у Дому народа Федерације БиХ обавезан је да иступи из досадашње коалиције.

Према Нешићевим ријечима, пред ДНС је стављен избор који једино ова странка на политичкој сцени има снагу да одбије, а то је да своја увјерења тргују за функције.

“Таквој политици је дошао крај. Грађани Републике Српске заслужују поштенији однос према њиховом интересу”, поручио је Нешић и нагласио да ће ДНС резултатима на Локалним изборима 16. новембра показати да је ова одлука исправна.

Одлука је услиједила након што је Ненад Нешић, предсједник ДНС-а, ове седмице поднио оставку на мјесто директора “Путева Републике Српске”.

Нешић се на тај потез одлучио због, како је тада образложио, здравствених разлога.