Кемал Неџибовић, из Центра цивилних иницијатива, казао је у емисији БХТ1 уживо како је врло важно потицати финанцијску дисциплину јавних институција како би сви могли знати на што се точно троши прорачунски новац.

У Сарајеву је прије неколико дана одржан први сусрет радне групе за унапређење резултата процеса ревизије на државној разини.

Циљ је довести до унапређења ревизорских резултата на разини БиХ, а тим поводом је и Кемал Неџибовић из ове иницијативе гостовао у емисији БХТ1 уживо.

Они су, подсјећа Неџибовић, инзистирали на овом пројекту како би се смањила корупција на разини цијеле државе, а овај састанак је само један корак.

“Циљ је повећати ступањ реализације ревизорских група”, подсјећа Неџибовић.

По његовим ријечима, један од главних проблема јавне ревизије у БиХ јест то што се након објаве резултата догоди мало или ништа.

“Институције које добију негативно мишљење од стране ревизора, требају у законском року отклонити неправилности”, сматра он.

Процес јавних набавки је, по његовим ријечима, један од јако важних у овом процесу и он се доста пута прекрши.

“Један од циљева ове јавне групе јест идентифицирати процес јавне набавке како би на крају дошло до финанцијске дисциплине и одговорнијег трошења прорачунских средстава”, додао је Неџибовић.

Осим јавних набавки, у средишту јавности су и плаће, паушали, разне накнаде, а како каже Неџибовић, више од пола федералних министарстава исплаћује неоправдане накнаде.

“Наиме, исплате нису у складу с Уредбом Владе Федерације јер она каже да се накнаде могу исплаћивати за рад у повјеренствима ван радног времена, а уредба дефинира да један запосленик може бити ангажиран у два јавна тијела, а догађа се да један запосленик бива ангажиран у чак 49 различитих јавних тијела… Чланови ЦЦИ су позвали федералне институције да исправе ово… Циљ нам је овим пројектом смањити корупцију у јавним институцијма”, додао је Неџибовић.

Ову радну групу, по његовим ријечима, чине представници с државне разине, али када је у питању ЦЦИ, прате се и ентитетске разине, а како каже, прати се и локална разина.

“Долазе нам локални избори, бит ће занимљиво видјети које опћине и градови су пословали у складу са законом, а то ћемо наставити радити и даље”, додао је он.