Стопе заразе коронавирусом и хоспитализације у америчкој савезној држави Неw Yорк пале су на разине незабиљежене у овој години, уз све већу процијепљеност грађана, објавиле су власти те државе.

Удио позитивних тестова за протеклих седам дана пао је на 3.31 посто, а тек је 4241 Њујорчанин хоспитализиран због цовида-19, што није забиљежено више од четири мјесеца, објавио је гувернер Андреw Цуомо.

“Постижемо велики напредак у цијепљењу широм државе, но сватко и даље мора примјењивати мјере сигурног понашања”, рекао је Цуомо.

Нових 7283 новозаражених откривено је након огромног броја тестираних особа, па је стопа позитивних тестова пала у суботу на 2.79 посто, што је најниже у протеклих мјесец дана.

Ти охрабрујући подаци сугерирају да се Неw Yорк успјешно бори с четвртим валом пандемије.

Стопе заразе порасле су у Неw Yорку и неким другим америчким савезним државама, посебно Мицхигану, након што су се почели ширити нови, заразнији сојеви коронавируса.

Док у Еуропи и Бразилу драматично расте број заражених односно умрлих, у САД-у то није случај, а стручњаци то приписују све већем броју цијепљених, посебно у најугроженијим скупинама попут старијих особа.

Цуомо је казао и како се програм цијепљења у Неw Yорку брзо одвија.

Потрошено је више од 11.5 милијуна доза цјепива, а само прошлог тједна дано је 1.4 милијуна доза.

Трећина Њујорчана добила је најмање једну дозу цјепива, а петина је потпуно цијепљена.